Van stressvolle werknemer naar vitale en creatieve eindbaas

Vitaliteit: je sterk en fit voelen, onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over een grote mentale veerkracht. Ben jij een bruisende-positief-ingestelde energiebom? Of draai jij je liever nog even om als de wekker gaat en is koffie je beste vriend tijdens een langslepende werkdag? Community platform Vitalogisch ontwikkelde de Vitaliteitsschijf, waarmee je in een oogopslag kan zien wat je kan veranderen om vitaler te worden.

Wat is vitaal zijn?

Als je vitaal bent dan zit je lekker in je vel, voel je je fysiek fit, ben je enthousiast, creatief, energiek
volop in contact met je omgeving en jezelf, competent en beschik je over souplesse om met veranderingen om te gaan. Dat klinkt heerlijk toch? Stel je voor dat je je (bijna) altijd zo voelt, dan kan je bergen werk verzetten. Je hebt er meer plezier in en je bereikt sneller je doelen, met een beter resultaat. Bovendien is je werkgever harstikke blij met die vitale versie van jou, de bijbehorende resultaten én het dalende ziekteverzuim.

Hoe word je vitaler?

Wil jij een vitale alleskunner worden? Begin dan vandaag nog met goed zorgen voor jezelf – voor jouw vitaliteit:

Stap 1: Bewustwording

Als je beter voor jezelf wilt zorgen, is het in de allereerste plaats belangrijk dat je bewust nadenkt over hoe het (nu echt) met je gaat. Zet voor jezelf op een rijtje welk acties je al onderneemt om vitaal te worden en te blijven, en bedenk welke stappen je nog kan nemen. Ook je werkgever heeft hierin een verantwoordelijkheid. Ga eens met hen, of een leidinggevende, in gesprek om te spreken over het belang van vitale medewerkers voor het bedrijf. Motiveer ook je collega’s om gezond te eten of neem ze gezellig mee naar de sportschool.

Stap 2: Zorg goed voor je lichaam

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om na een drukke dag op de bank te ploffen, stap een paar keer per week de sportschool binnen, ga een rondje hardlopen of pak de fiets. Zorg voor voldoende slaap, niet te weinig en ook weer niet te veel. De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig om voldoende te herstellen voor een nieuwe dag. En hoe druk je (werk)dag ook is, neem de tijd voor ontspanning. En dan niet door te scrollen op je telefoon. Doe even tien minuten je ogen dicht, maak een wandeling door het park of mediteer voordat je gaat slapen.

Stap 3: Wees blij met jezelf

Heb je een ‘fixed’ of een ‘growth’ mindset? Als je een fixed mindset hebt, denk je: zo ben ik nu eenmaal, dit is wat ik kan en beter wordt het niet. Zo’n vastgeroeste gedachte helpt je niet om je verder te ontwikkelen. Een growth mindset daarentegen helpt je om in beweging te komen. Je ziet kansen en mogelijkheden om beter te worden in wat je doet en nieuwe informatie neem je gemakkelijk in je op. Loop je vast in je ontwikkeling? Neem dan je persoonlijkheid onder de loep. Meer inzicht in je persoonlijkheid kan je helpen om blij en trots te zijn op jezelf, waardoor groeien ineens gemakkelijker lijkt.

Leer je gedachten en patronen herkennen én veranderen met mindfulness.

Stap 4: Zorg voor een fijne werkomgeving

Zorg voor een ruime werkplek met voldoende licht en frisse lucht. Beslis je hier niet zelf over? Spreek dan je werkgever aan, deze is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Oók als je een thuiswerkplek hebt.

De manier waarop je samenwerkt met collega’s is ook bepalend voor hoe vrolijk en fit jij je voelt. Kunnen jullie goed overleggen, kan iedereen zichzelf zijn en is er af en toe tijd voor een lolletje? Geweldig, niks meer aan doen. Anders is het als je onderling vijandig communiceert, je je niet gehoord voelt en collega’s achter je rug over je roddelen (om maar wat te noemen). Een dergelijke sfeer kost je veel negatieve energie. Neem de stap en ga erover in gesprek met je collega’s en leidinggevende.

Wist je dit? De bedrijfscultuur is een van de meest bepalende factoren voor het succes van een onderneming,

Stap 5: Doe wat je gelukkig maakt

Doe jij het werk waarvoor je op de wereld bent gezet? Doe je werk omdat het van je verwacht wordt? Omdat je er een dikke boterham mee verdient? Of omdat het past bij wie je bent, waar je goed in bent en bij wat je wilt achterlaten aan je (klein)kinderen? We hebben allemaal onze specifieke talenten, waarden en normen. Door juist die verder te ontwikkelen en te volgen creëer je een leven waarin je kunt floreren. Daag jezelf uit om te ontdekken waar je écht goed in bent, waar je gelukkig van wordt. De coaches van Vitalmindz kunnen je leren hoe je kunt floreren!

Op welk gebied(en) valt voor jou winst te behalen?

Lees ook onze andere artikelen

2022-10-05T12:16:01+01:00
Go to Top