Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie
Amplitie, preventie en curatie vullen elkaar aan: waar preventie en curatie zijn gericht op het verkleinen van problemen en risico’s, is amplitie juist gericht op het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van jouw medewerkers. Daarnaast is amplitie gericht op ál jouw medewerkers en niet alleen op medewerkers die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn.
Bij een amplitieve werkwijze ben je als werkgever onder andere bezig met ontwikkelgesprekken om te achterhalen hoe jouw medewerkers hun volledige potentie kunnen benutten. Deze gesprekken zijn dus positief van aard. Een belangrijk onderdeel is dan ook het inzetten van positief taalgebruik: niet praten over stressmanagement, maar over energiemanagement.
Wat levert amplitie op?
Inzetten op amplitie is zeer waardevol voor zowel jouw medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het zorg namelijk voor:
- Meer productiviteit en innovatie
- Meer werkplezier en motivatie
- Betere gezondheid van medewerkers
- Minder verzuim en verloop
- Meer klanttevredenheid
- Hogere omzet
- Meer betrokkenheid en loyaliteit
- Betere omgang met veranderingen
Door te investeren in jouw medewerkers die al vitaal zijn, zorg je voor een stevige basis binnen de organisatie. Een sterke basis kun je makkelijk en duurzaam laten groeien. Zorg er daarom voor dat de aandacht die je besteedt aan medewerkers niet alleen gaat naar de groep die al in de gevarenzone zit.
Vitalmindz App: voor vitale medewerkers
Ontdek de appDe vier pijlers
Misschien vraag je je nu af wat erbij komt kijken als je aan de slag gaat met amplitie. Kort gezegd zijn er vier pijlers waarop je je kunt richten: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Alle pijlers zijn even belangrijk en verdienen evenveel aandacht.
Gezondheid
De belangrijkste zaken die een rol spelen in de gezondheid van jouw medewerkers, zijn beweging, voeding en ontspanning. In hoeverre zorg je er al voor dat deze zaken goed geregeld zijn op de werkvloer?
Bevlogenheid
Praten we over bevlogenheid, dan hebben we het over vitaliteit, veerkracht en waardering. Het is een belangrijke pijler voor het kunnen omgaan met tegenslagen.
Talentmanagement
Hebben jouw medewerkers het gevoel van autonomie, zelfvertrouwen en succes? Wat kun je doen om dit verder te versterken?
Werkinrichting
Zorg ervoor dat jouw medewerkers niet onder- of overbelast raken door te weinig werkvariatie en slechte werkomstandigheden.
Werken aan amplitie
Wil je aan de slag met een amplitiebeleid voor jouw organisatie, maar weet je niet waar te beginnen? Een goede eerste stap is onderzoeken wat jouw medewerkers nodig hebben om nog meer te floreren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een enquête, persoonlijke gesprekken of een brainstormsessie met het team.
Aan de hand van de antwoorden en ideeën die daaruit voortkomen, kun je een plan opstellen. Dat hoeft niet direct heel uitgebreid te zijn, je kunt ook met kleine stappen beginnen. Hieronder een aantal mogelijkheden om amplitie in de praktijk te brengen:
- Thuiswerkdagen en flexibele werktijden optioneel maken voor een betere werk-privébalans.
- Een relaxruimte op kantoor, zodat medewerkers zich even kunnen terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan hebben.
- Aandacht besteden aan zowel de grote als kleine successen.
- Een dagelijkse standup of vaste teamdagen, voor meer interactie en connectie binnen het team.
- Stoelmassages beschikbaar stellen, een korte massage kan al voor zorgen voor meer ontspanning en een positief gevoel.
- Onderzoek uit welke taken jouw medewerkers energie halen. Maak vervolgens een taakverdeling voor jouw team op basis van die informatie.
- Besteed aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld middels workshops of webinars over vitaliteit en balans.
Onze hulp bij amplitie
Vitalmindz helpt jouw organisatie graag om in te spelen op amplitie. Zo kun je bij ons terecht voor de Vitalmindz App: hét platform waarmee jouw medewerkers hun mentale gezondheid en vitaliteit kunnen boosten op een manier die echt bij hen past. Of haal het beste uit je medewerkers met een van onze vele mogelijkheden zoals:
- Virtual Reality Braintraining, deze workshop geeft jouw medewerkers op een leuke en unieke manier om inzicht in hun eigen stresssysteem.
- Webinars, bijvoorbeeld over balans of hybride werken.
- Een gepersonaliseerd portaal voor jouw medewerkers met relevante e-healthmodules voor hun persoonlijke groei.
- Coaching, bijvoorbeeld om het werkplezier te verhogen en krachten te versterken.
- Psychologisch onderzoek zoals de Quick Scan: een soort ‘geestelijke APK’ waarmee je inzicht krijgt in de gezondheid van jouw medewerkers.
Wil je meer informatie over onze mogelijkheden om jouw organisatie te helpen bij amplitie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Veelgestelde vragen over amplitie
Het woord amplitie is afgeleid van het Latijnse woord amplio: het vermeerderen, versterken of vergroten van iets. Heb je het over de HR-term amplitie, dan heb je het over het verhogen van het werkplezier en de vitaliteit van medewerkers.
Met preventie richt je je op het voorkomen van verzuimrisico’s en gezondheidsklachten. Curatie is gericht op het oplossen van verzuim en genezen van ziekte van jouw medewerkers. Met amplitie focus je juist op het vergroten van dingen die al goed gaan. Je richt je hierbij op alle medewerkers in plaats van op een specifieke groep.
Amplitie levert een heleboel voordelen op. Zo zorg je met een amplitieve werkwijze voor meer werkplezier en productiviteit onder jouw medewerkers. Ook levert het meer betrokkenheid bij de organisatie, een hogere omzet én een betere gezondheid en vitaliteit van je medewerkers op.
Er is geen officiële manier om met amplitie aan de slag te gaan. Wel is het aan te raden om te starten met een onderzoek naar de behoeften van jouw medewerkers. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door persoonlijke gesprekken of een enquête. Vervolgens kun je de antwoorden en ideeën die hieruit voortkomen verwerken in een amplitiebeleid. Dit kan uitgebreid zijn, maar het is ook prima om klein te beginnen. We hebben een aantal mogelijkheden om amplitie in de praktijk te brengen voor je op een rijtje gezet, je vindt deze onder het kopje Werken aan amplitie.
Vitalmindz heeft een uitgebreid aanbod om jouw organisatie te helpen bij amplitie. Denk hierbij aan:
– Virtual Reality Braintraining, tijdens deze workshop krijgen jouw medewerkers op een leuke, interactieve manier inzicht in hun stresssysteem.
– Themagerichte webinars, bijvoorbeeld over hybride werken en werk-privébalans.
– E-healthmodules over persoonlijke groei, deze verschijnen in een gepersonaliseerd portaal van jouw medewerkers.
– Een coachingstraject om jouw medewerkers te laten groeien en floreren.
Amplitie: Versterk wat goed gaat en laat jouw medewerkers floreren
Amplitie is hét kernbegrip uit de positieve organisatiepsychologie. Het richt zich op interventies die voorafgaan op het voorkomen (preventie) of behandelen (curatie) van de negatieve gevolgen van werkstress. De term amplitie is afkomstig van het Latijnse ‘amplio’ en betekent ‘het vergroten, versterken of vermeerderen van iets’. In dit geval gaat het om het versterken en vergroten van het psychisch welbevinden en functioneren van jouw medewerkers.
Ga aan de slag met...
Stress
Stress speelt een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Ervaren ze te veel stress voor een langere tijd? Reken dan maar op veel onrust en disbalans binnen de organisatie: van medewerkers die (tijdelijk) uitvallen tot medewerkers die vertrekken door ontevredenheid. Hoe je dit voorkomt? Door slim om te gaan met stress! En wij kunnen je leren hoe.
lees verderBurn-out
Medewerkers met een burn-out hebben professionele en gespecialiseerde zorg nodig. En dat is precies wat ze kunnen verwachten van onze coaches en psychologen. Met onze jarenlange ervaring in het behandelen van burn-out, zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers weer vitaal en gelukkig in het leven komen te staan.
lees verderPersoonlijke ontwikkeling
Investeer je in de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers, dan investeer je in jouw organisatie. Medewerkers die zichzelf naar een hoger niveau weten te tillen op persoonlijk vlak presteren namelijk beter op het werk. Maar wat houdt persoonlijke ontwikkeling precies in en hoe pak je het aan?
lees verderWerkgeluk
Wil je vitale, betrokken, productieve en gelukkige medewerkers? Dan moet werkgeluk hoog op de prioriteitenlijst staan. Niet iedere werkdag hoeft een groot feest te zijn, maar het zorgen voor consistente gevoelens van werkplezier, trots, waardering en inspiratie maken het verschil in het creëren van een florerende organisatie.
lees verder"We hebben het absoluut als een hele leuke ochtend ervaren."
"Onze medewerkers waren positief en enthousiast over de VR-workshop. De presentatie was keurig verzorgd en er was een goede samenwerking. Het heeft ons inzicht gegeven in stressklachten en vroege signalering."
Ik kan Vitalmindz iedereen aanbevelen wanneer de hectiek van het leven je teveel is geworden.
In mijn geval was dit een combinatie van werk, privé, corona en een ongeval. Zelf kwam ik er niet meer uit, enorm fijn dat mijn werkgever Vitalmindz op de achtergrond klaar had staan. Ik heb mezelf daardoor kunnen ontwikkelen op diverse onderdelen: terug naar de basis, omgaan met confrontaties, afgeremd worden (dat was echt nodig), tijd voor mezelf nemen, mezelf herontdekken, weer gefaseerd aan het werk gaan, thuis uit de bubbel komen en weer kunnen luisteren naar vrouw en kinderen – er weer echt bij horen. Ik ben me nu veel beter bewust van mijn valkuilen uit het verleden en voel dat ik nu veel beter functioneer. Ik ben er, hoe lastig ook, rijker door geworden.
Al met al een mooie en professionele samenwerking welke ik kan aanbevelen!
Al geruime tijd werk ik prettig samen met Vitalmindz. Ze hebben een snelle aanpak, geen wachttijden en afspraak is afspraak. Wat ook heel fijn werkt is dat er korte lijntjes zijn met 1 vaste contactpersoon. Ze werken met ervaren psychologen en coaches en bij ernstige klachten kunnen zij snel en zonder wachttijden doorverwijzen naar de GGZ.
"De VR-workshop zorgde voor plezier en een stuk verbinding. Het was een hele leuke manier om als team met het onderwerp stress bezig te zijn."
"We hebben de VR-workshop als erg leuk ervaren. We zijn ons bewuster geworden van het persoonlijke stresssysteem. In de game hebben we persoonlijke inzichten gekregen in welke staat je zelf verkeert qua spanning en ontspanning. Ook hebben we feedback gekregen wat daarbij persoonlijke krachten en eventuele valkuilen zijn, wat al een stuk inzicht en bewustwording gaf."
"Onze groep leidinggevenden gaf aan veel stress te ervaren, dus het leek ons goed om hen op deze manier de andere kant van stress te laten leren kennen."
"We hebben veel positieve reacties van onze leidinggevenden ontvangen over de VR-Workshop. Het was goed verzorgd en compleet, met deskundige uitleg. De leidinggevenden hebben kennis over zichzelf gekregen en echt iets geleerd wat ze in de praktijk toe kunnen passen."
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg goed geholpen ben door Vitalmindz.
Op verschillende gebieden in mijn leven was ik vastgelopen en de gesprekken gaven mij duidelijkheid, rust en inzicht in hoe verder te gaan. Vooral de oneliners van Bouchra waren niet alleen mooi, maar ook zo waar en zo kort en krachtig weergegeven, dat ik daardoor anders tegen een situatie aan ging kijken, waardoor ik een beter gevoel kreeg. Ook de nuchtere kijk van Bouchra was super. Ik vind eigenlijk dat ze een boek moet schrijven over haar methodiek. Ik gun iedereen haar woorden!
"Ook de werknemers die eerst twijfelden of een VR-sessie wel iets voor hen zou zijn, hebben met veel plezier de game gespeeld."
"De VR-Workshop heeft sowieso verbinding tussen de deelnemers gecreëerd. Het heeft ook voor een stuk bewustwording gezorgd, want soms doe je dingen zo op de automatische piloot en dat werd nu opeens zichtbaar in het spel. Wat ik bijzonder vond is dat de conclusies die getrokken werden op basis van de VR-game over hoe de werknemer met stress omgaat, zeer accuraat waren met hoe de collega in het dagelijkse leven inderdaad dingen aanpakt. De trainer gaf iedereen duidelijke feedback en vertaalde dit ook naar praktijkvoorbeelden, waardoor er veel herkenning was."
Lees onze artikelen voor tips en inspiratie
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?
Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.
Q&A met de psycholoog: de meestgestelde coachingsvragen
Dag in dag uit helpen onze coaches medewerkers bij zaken waar zij tegenaanlopen, zowel op werk- als privégebied. Maar wat zijn nou eigenlijk de meestgestelde vragen van coachees?
Menstruatie, de overgang en werk
Menstruatie: voor een groot deel van de bevolking is het iedere maand weer raak. Ook de overgang treft velen. Er openlijk over praten op het werk gebeurt helaas nog te weinig. Hoe ga je om met menstruatie- en overgangsklachten op de werkvloer?
Hoe ondersteun je medewerkers bij heftige privéomstandigheden?
Soms worden medewerkers geconfronteerd met heftige privéomstandigheden, zoals ziekte van een naaste. Het is vaak onvermijdelijk dat deze omstandigheden ook invloed hebben op het functioneren.
Frequent verzuim aanpakken en voorkomen? Zo doe je dat!
Het overkomt ons allemaal weleens: ziekmelden op het werk. Meestal duurt het een paar dagen voordat we weer op de been zijn. Soms meldt een medewerker zich echter regelmatig ziek. Wat doe je dan?
Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Binden en boeien van medewerkers: hoe doe je dat?
Bijna zes op de tien baanwisselaars blijft korter dan twee jaar in dienst. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe pak je dat aan?