Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie
Amplitie, preventie en curatie vullen elkaar aan: waar preventie en curatie zijn gericht op het verkleinen van problemen en risico’s, is amplitie juist gericht op het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van jouw medewerkers. Daarnaast is amplitie gericht op ál jouw medewerkers en niet alleen op medewerkers die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn.
Bij een amplitieve werkwijze ben je als werkgever bezig met ontwikkelgesprekken om te achterhalen hoe jouw medewerkers hun volledige potentie kunnen benutten. Deze gesprekken zijn dus positief van aard. Een belangrijk onderdeel is dan ook het inzetten van positief taalgebruik: niet praten over stressmanagement, maar over energiemanagement.
Wat kun je doen met amplitie?
Inzetten op amplitie is zeer waardevol voor zowel jouw medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het zorg namelijk voor:
- Meer productiviteit en innovatie
- Meer werkplezier en motivatie
- Betere gezondheid van medewerkers
- Minder verzuim en verloop
- Meer klanttevredenheid
- Hogere omzet
- Meer betrokkenheid en loyaliteit
- Betere omgang met veranderingen
Door te investeren in jouw medewerkers die al vitaal zijn, zorg je voor een stevige basis binnen de organisatie. Een sterke basis kun je makkelijk en duurzaam laten groeien. Zorg er daarom voor dat de aandacht die je besteedt aan medewerkers niet alleen gaat naar de groep die al in de gevarenzone zit.
De vier pijlers
Misschien vraag je je nu af wat erbij komt kijken als je aan de slag gaat met amplitie. Kort gezegd zijn er vier pijlers waarop je je kunt richten: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Alle pijlers zijn even belangrijk en verdienen evenveel aandacht.
Gezondheid
De belangrijkste zaken die een rol spelen in de gezondheid van jouw medewerkers, zijn beweging, voeding en ontspanning. In hoeverre zorg je er al voor dat deze zaken goed geregeld zijn op de werkvloer?
Bevlogenheid
Praten we over bevlogenheid, dan hebben we het over vitaliteit, veerkracht en waardering. Het is een belangrijke pijler voor het kunnen omgaan met tegenslagen.
Talentmanagement
Hebben jouw medewerkers het gevoel van autonomie, zelfvertrouwen en succes? Wat kun je doen om dit verder te versterken?
Werkinrichting
Zorg ervoor dat jouw medewerkers niet onder- of overbelast raken door te weinig werkvariatie en slechte werkomstandigheden.
Amplitie: Versterk wat goed gaat en laat jouw medewerkers floreren
Amplitie is hét kernbegrip uit de positieve organisatiepsychologie. Het richt zich op interventies die voorafgaan op het voorkomen (preventie) of behandelen (curatie) van de negatieve gevolgen van werkstress. De term amplitie is afkomstig van het Latijnse ‘amplio’ en betekent ‘het vergroten, versterken of vermeerderen van iets’. In dit geval gaat het om het versterken en vergroten van het psychisch welbevinden en functioneren van jouw medewerkers.
Ga aan de slag met...
Stress
Stress speelt een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Ervaren ze te veel stress voor een langere tijd? Reken dan maar op veel onrust en disbalans binnen de organisatie: van medewerkers die (tijdelijk) uitvallen tot medewerkers die vertrekken door ontevredenheid. Hoe je dit voorkomt? Door slim om te gaan met stress! En wij kunnen je leren hoe.
lees verderBurn-out
Medewerkers met een burn-out hebben professionele en gespecialiseerde zorg nodig. En dat is precies wat ze kunnen verwachten van onze coaches en psychologen. Met onze jarenlange ervaring in het behandelen van burn-out, zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers weer vitaal en gelukkig in het leven komen te staan.
lees verderPersoonlijke ontwikkeling
Investeer je in de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers, dan investeer je in jouw organisatie. Medewerkers die zichzelf naar een hoger niveau weten te tillen op persoonlijk vlak presteren namelijk beter op het werk. Maar wat houdt persoonlijke ontwikkeling precies in en hoe pak je het aan?
lees verderWerkgeluk
Wil je vitale, betrokken, productieve en gelukkige medewerkers? Dan moet werkgeluk hoog op de prioriteitenlijst staan. Niet iedere werkdag hoeft een groot feest te zijn, maar het zorgen voor consistente gevoelens van werkplezier, trots, waardering en inspiratie maken het verschil in het creëren van een florerende organisatie.
lees verderIk kan Vitalmindz iedereen aanbevelen wanneer de hectiek van het leven je teveel is geworden.
In mijn geval was dit een combinatie van werk, privé, corona en een ongeval. Zelf kwam ik er niet meer uit, enorm fijn dat mijn werkgever Vitalmindz op de achtergrond klaar had staan. Ik heb mezelf daardoor kunnen ontwikkelen op diverse onderdelen: terug naar de basis, omgaan met confrontaties, afgeremd worden (dat was echt nodig), tijd voor mezelf nemen, mezelf herontdekken, weer gefaseerd aan het werk gaan, thuis uit de bubbel komen en weer kunnen luisteren naar vrouw en kinderen – er weer echt bij horen. Ik ben me nu veel beter bewust van mijn valkuilen uit het verleden en voel dat ik nu veel beter functioneer. Ik ben er, hoe lastig ook, rijker door geworden.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg goed geholpen ben door Vitalmindz.
Op verschillende gebieden in mijn leven was ik vastgelopen en de gesprekken gaven mij duidelijkheid, rust en inzicht in hoe verder te gaan. Vooral de oneliners van Bouchra waren niet alleen mooi, maar ook zo waar en zo kort en krachtig weergegeven, dat ik daardoor anders tegen een situatie aan ging kijken, waardoor ik een beter gevoel kreeg. Ook de nuchtere kijk van Bouchra was super. Ik vind eigenlijk dat ze een boek moet schrijven over haar methodiek. Ik gun iedereen haar woorden!
Al met al een mooie en professionele samenwerking welke ik kan aanbevelen!
Al geruime tijd werk ik prettig samen met Vitalmindz. Ze hebben een snelle aanpak, geen wachttijden en afspraak is afspraak. Wat ook heel fijn werkt is dat er korte lijntjes zijn met 1 vaste contactpersoon. Ze werken met ervaren psychologen en coaches en bij ernstige klachten kunnen zij snel en zonder wachttijden doorverwijzen naar de GGZ.
Lees onze artikelen voor tips en inspiratie

7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?

Kun je veerkracht van medewerkers versterken met Virtual Reality?
Elke werkgever wil veerkrachtige medewerkers. Maar hoe versterk je die veerkracht? En welke rol kan Virtual Reality daarin spelen?

Overspannen zijn: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!

Werkstress verminderen bij medewerkers doe je zó
Wist je dat maar liefst 21% van verzuimdagen gerelateerd is aan stress op het werk? Maar wat valt er onder werkstress en hoe vlieg je dit probleem aan als werkgever?

Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.

Stress is gezond! Het is maar net hoe je het bekijkt
Goed nieuws: uit onderzoek van Yale University in samenwerking met Cambridge blijkt dat stress niet alleen maar de vijand is, maar ons ook juist gezonder kan maken!

Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.

Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.