Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie

Amplitie, preventie en curatie vullen elkaar aan: waar preventie en curatie zijn gericht op het verkleinen van problemen en risico’s, is amplitie juist gericht op het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van jouw medewerkers. Daarnaast is amplitie gericht op ál jouw medewerkers en niet alleen op medewerkers die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn.

Bij een amplitieve werkwijze ben je als werkgever onder andere bezig met ontwikkelgesprekken om te achterhalen hoe jouw medewerkers hun volledige potentie kunnen benutten. Deze gesprekken zijn dus positief van aard. Een belangrijk onderdeel is dan ook het inzetten van positief taalgebruik: niet praten over stressmanagement, maar over energiemanagement.

Wat levert amplitie op?

Inzetten op amplitie is zeer waardevol voor zowel jouw medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het zorg namelijk voor: 

 • Meer productiviteit en innovatie
 • Meer werkplezier en motivatie
 • Betere gezondheid van medewerkers
 • Minder verzuim en verloop
 • Meer klanttevredenheid
 • Hogere omzet
 • Meer betrokkenheid en loyaliteit
 • Betere omgang met veranderingen

Door te investeren in jouw medewerkers die al vitaal zijn, zorg je voor een stevige basis binnen de organisatie. Een sterke basis kun je makkelijk en duurzaam laten groeien. Zorg er daarom voor dat de aandacht die je besteedt aan medewerkers niet alleen gaat naar de groep die al in de gevarenzone zit.

De vier pijlers

Misschien vraag je je nu af wat erbij komt kijken als je aan de slag gaat met amplitie. Kort gezegd zijn er vier pijlers waarop je je kunt richten: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Alle pijlers zijn even belangrijk en verdienen evenveel aandacht.

Gezondheid

De belangrijkste zaken die een rol spelen in de gezondheid van jouw medewerkers, zijn beweging, voeding en ontspanning. In hoeverre zorg je er al voor dat deze zaken goed geregeld zijn op de werkvloer?

Bevlogenheid

Praten we over bevlogenheid, dan hebben we het over vitaliteit, veerkracht en waardering. Het is een belangrijke pijler voor het kunnen omgaan met tegenslagen.

Talentmanagement

Hebben jouw medewerkers het gevoel van autonomie, zelfvertrouwen en succes? Wat kun je doen om dit verder te versterken?

Werkinrichting

Zorg ervoor dat jouw medewerkers niet onder- of overbelast raken door te weinig werkvariatie en slechte werkomstandigheden.

Amplitie: wat is het en wat kun je ermee?

Werken aan amplitie

Wil je aan de slag met een amplitiebeleid voor jouw organisatie, maar weet je niet waar te beginnen? Een goede eerste stap is onderzoeken wat jouw medewerkers nodig hebben om nog meer te floreren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een enquête, persoonlijke gesprekken of een brainstormsessie met het team.

Aan de hand van de antwoorden en ideeën die daaruit voortkomen, kun je een plan opstellen. Dat hoeft niet direct heel uitgebreid te zijn, je kunt ook met kleine stappen beginnen. Hieronder een aantal mogelijkheden om amplitie in de praktijk te brengen:

 • Thuiswerkdagen en flexibele werktijden optioneel maken voor een betere werk-privébalans.
 • Een relaxruimte op kantoor, zodat medewerkers zich even kunnen terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan hebben.
 • Aandacht besteden aan zowel de grote als kleine successen.
 • Een dagelijkse standup of vaste teamdagen, voor meer interactie en connectie binnen het team.
 • Stoelmassages beschikbaar stellen, een korte massage kan al voor zorgen voor meer ontspanning en een positief gevoel.
 • Onderzoek uit welke taken jouw medewerkers energie halen. Maak vervolgens een taakverdeling voor jouw team op basis van die informatie.
 • Besteed aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld middels workshops of webinars over vitaliteit en balans.

Onze hulp bij amplitie

Vitalmindz helpt jouw organisatie graag om in te spelen op amplitie. Zo kun je bij ons terecht voor Virtual Reality Braintraining, deze workshop geeft jouw medewerkers op een leuke en unieke manier om inzicht in hun eigen stresssysteem. Of haal het beste uit je medewerkers met een van onze vele mogelijkheden zoals:

 • Webinars, bijvoorbeeld over balans of hybride werken.
 • Een gepersonaliseerd portaal voor jouw medewerkers met relevante e-healthmodules voor hun persoonlijke groei.
 • Coaching, bijvoorbeeld om het werkplezier te verhogen en krachten te versterken.
 • Psychologisch onderzoek zoals de Quick Scan: een soort ‘geestelijke APK’ waarmee je inzicht krijgt in de gezondheid van jouw medewerkers.

Wil je meer informatie over onze mogelijkheden om jouw organisatie te helpen bij amplitie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Veelgestelde vragen over amplitie

Wat is de betekenis van amplitie?

Het woord amplitie is afgeleid van het Latijnse woord amplio: het vermeerderen, versterken of vergroten van iets. Heb je het over de HR-term amplitie, dan heb je het over het verhogen van het werkplezier en de vitaliteit van medewerkers.

Wat is het verschil tussen amplitie, preventie en curatie?

Met preventie richt je je op het voorkomen van verzuimrisico’s en gezondheidsklachten. Curatie is gericht op het oplossen van verzuim en genezen van ziekte van jouw medewerkers. Met amplitie focus je juist op het vergroten van dingen die al goed gaan. Je richt je hierbij op alle medewerkers in plaats van op een specifieke groep.

Wat levert amplitie op?

Amplitie levert een heleboel voordelen op. Zo zorg je met een amplitieve werkwijze voor meer werkplezier en productiviteit onder jouw medewerkers. Ook levert het meer betrokkenheid bij de organisatie, een hogere omzet én een betere gezondheid en vitaliteit van je medewerkers op.

Werken aan amplitie: hoe doe je dat?

Er is geen officiële manier om met amplitie aan de slag te gaan. Wel is het aan te raden om te starten met een onderzoek naar de behoeften van jouw medewerkers. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door persoonlijke gesprekken of een enquête. Vervolgens kun je de antwoorden en ideeën die hieruit voortkomen verwerken in een amplitiebeleid. Dit kan uitgebreid zijn, maar het is ook prima om klein te beginnen. We hebben een aantal mogelijkheden om amplitie in de praktijk te brengen voor je op een rijtje gezet, je vindt deze onder het kopje Werken aan amplitie.

Hoe kan Vitalmindz mijn organisatie helpen bij amplitie?

Vitalmindz heeft een uitgebreid aanbod om jouw organisatie te helpen bij amplitie. Denk hierbij aan:
Virtual Reality Braintraining, tijdens deze workshop krijgen jouw medewerkers op een leuke, interactieve manier inzicht in hun stresssysteem.
– Themagerichte webinars, bijvoorbeeld over hybride werken en werk-privébalans.
– E-healthmodules over persoonlijke groei, deze verschijnen in een gepersonaliseerd portaal van jouw medewerkers.
– Een coachingstraject om jouw medewerkers te laten groeien en floreren.

Amplitie

Amplitie: Versterk wat goed gaat en laat jouw medewerkers floreren

Amplitie is hét kernbegrip uit de positieve organisatiepsychologie. Het richt zich op interventies die voorafgaan op het voorkomen (preventie) of behandelen (curatie) van de negatieve gevolgen van werkstress. De term amplitie is afkomstig van het Latijnse ‘amplio’ en betekent ‘het vergroten, versterken of vermeerderen van iets’. In dit geval gaat het om het versterken en vergroten van het psychisch welbevinden en functioneren van jouw medewerkers.

Uitdagingen

Ga aan de slag met...

Stress

Stress speelt een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Ervaren ze te veel stress voor een langere tijd? Reken dan maar op veel onrust en disbalans binnen de organisatie: van medewerkers die (tijdelijk) uitvallen tot medewerkers die vertrekken door ontevredenheid. Hoe je dit voorkomt? Door slim om te gaan met stress! En wij kunnen je leren hoe.

lees verder

Burn-out

Medewerkers met een burn-out hebben professionele en gespecialiseerde zorg nodig. En dat is precies wat ze kunnen verwachten van onze coaches en psychologen. Met onze jarenlange ervaring in het behandelen van burn-out, zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers weer vitaal en gelukkig in het leven komen te staan.

lees verder

Persoonlijke ontwikkeling

Investeer je in de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers, dan investeer je in jouw organisatie. Medewerkers die zichzelf naar een hoger niveau weten te tillen op persoonlijk vlak presteren namelijk beter op het werk. Maar wat houdt persoonlijke ontwikkeling precies in en hoe pak je het aan?

lees verder

Werkgeluk

Wil je vitale, betrokken, productieve en gelukkige medewerkers? Dan moet werkgeluk hoog op de prioriteitenlijst staan. Niet iedere werkdag hoeft een groot feest te zijn, maar het zorgen voor consistente gevoelens van werkplezier, trots, waardering en inspiratie maken het verschil in het creëren van een florerende organisatie.

lees verder
Vitalmindz blog

Lees onze artikelen voor tips en inspiratie

Bekijk alles

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op