Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie

Amplitie, preventie en curatie vullen elkaar aan: waar preventie en curatie zijn gericht op het verkleinen van problemen en risico’s, is amplitie juist gericht op het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van jouw medewerkers. Daarnaast is amplitie gericht op ál jouw medewerkers en niet alleen op medewerkers die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn.

Bij een amplitieve werkwijze ben je als werkgever bezig met ontwikkelgesprekken om te achterhalen hoe jouw medewerkers hun volledige potentie kunnen benutten. Deze gesprekken zijn dus positief van aard. Een belangrijk onderdeel is dan ook het inzetten van positief taalgebruik: niet praten over stressmanagement, maar over energiemanagement.

Wat kun je doen met amplitie?

Inzetten op amplitie is zeer waardevol voor zowel jouw medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het zorg namelijk voor: 

  • Meer productiviteit en innovatie
  • Meer werkplezier en motivatie
  • Betere gezondheid van medewerkers
  • Minder verzuim en verloop
  • Meer klanttevredenheid
  • Hogere omzet
  • Meer betrokkenheid en loyaliteit
  • Betere omgang met veranderingen

Door te investeren in jouw medewerkers die al vitaal zijn, zorg je voor een stevige basis binnen de organisatie. Een sterke basis kun je makkelijk en duurzaam laten groeien. Zorg er daarom voor dat de aandacht die je besteedt aan medewerkers niet alleen gaat naar de groep die al in de gevarenzone zit.

De vier pijlers

Misschien vraag je je nu af wat erbij komt kijken als je aan de slag gaat met amplitie. Kort gezegd zijn er vier pijlers waarop je je kunt richten: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Alle pijlers zijn even belangrijk en verdienen evenveel aandacht.

Gezondheid

De belangrijkste zaken die een rol spelen in de gezondheid van jouw medewerkers, zijn beweging, voeding en ontspanning. In hoeverre zorg je er al voor dat deze zaken goed geregeld zijn op de werkvloer?

Bevlogenheid

Praten we over bevlogenheid, dan hebben we het over vitaliteit, veerkracht en waardering. Het is een belangrijke pijler voor het kunnen omgaan met tegenslagen.

Talentmanagement

Hebben jouw medewerkers het gevoel van autonomie, zelfvertrouwen en succes? Wat kun je doen om dit verder te versterken?

Werkinrichting

Zorg ervoor dat jouw medewerkers niet onder- of overbelast raken door te weinig werkvariatie en slechte werkomstandigheden.

Amplitie

Amplitie: Versterk wat goed gaat en laat jouw medewerkers floreren

Amplitie is hét kernbegrip uit de positieve organisatiepsychologie. Het richt zich op interventies die voorafgaan op het voorkomen (preventie) of behandelen (curatie) van de negatieve gevolgen van werkstress. De term amplitie is afkomstig van het Latijnse ‘amplio’ en betekent ‘het vergroten, versterken of vermeerderen van iets’. In dit geval gaat het om het versterken en vergroten van het psychisch welbevinden en functioneren van jouw medewerkers.

Uitdagingen

Ga aan de slag met...

Stress

Stress speelt een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Ervaren ze te veel stress voor een langere tijd? Reken dan maar op veel onrust en disbalans binnen de organisatie: van medewerkers die (tijdelijk) uitvallen tot medewerkers die vertrekken door ontevredenheid. Hoe je dit voorkomt? Door slim om te gaan met stress! En wij kunnen je leren hoe.

lees verder

Burn-out

Medewerkers met een burn-out hebben professionele en gespecialiseerde zorg nodig. En dat is precies wat ze kunnen verwachten van onze coaches en psychologen. Met onze jarenlange ervaring in het behandelen van burn-out, zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers weer vitaal en gelukkig in het leven komen te staan.

lees verder

Persoonlijke ontwikkeling

Investeer je in de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers, dan investeer je in jouw organisatie. Medewerkers die zichzelf naar een hoger niveau weten te tillen op persoonlijk vlak presteren namelijk beter op het werk. Maar wat houdt persoonlijke ontwikkeling precies in en hoe pak je het aan?

lees verder

Werkgeluk

Wil je vitale, betrokken, productieve en gelukkige medewerkers? Dan moet werkgeluk hoog op de prioriteitenlijst staan. Niet iedere werkdag hoeft een groot feest te zijn, maar het zorgen voor consistente gevoelens van werkplezier, trots, waardering en inspiratie maken het verschil in het creëren van een florerende organisatie.

lees verder
Vitalmindz blog

Lees onze artikelen voor tips en inspiratie

Bekijk alles

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op