Nationale Vitaliteitsweek organiseren: 6 workshops en to-do’s
Steeds meer organisaties houden zich bezig met vitaliteit op de werkvloer. De Nationale Vitaliteitsweek, die gehouden wordt van 23 t/m 29 september 2024, is de ideale aanleiding om het onderwerp ook binnen jouw organisatie extra of opnieuw onder de aandacht te brengen.
Een nuttige week
Het verzuim door psychische klachten is hoger dan ooit, en volgens Arbo Unie zal dit de komende jaren alleen maar stijgen. Het versterken van de veerkracht en vitaliteit van medewerkers wordt dus steeds belangrijker. Maar hoe kun je hier als organisatie zijnde op inspelen? Onder andere middels amplitieve en preventieve initiatieven, zoals de Nationale Vitaliteitsweek.
De Nationale Vitaliteitsweek is bedoeld om werkend Nederland bewust te maken van het belang van vitaliteit. Uiteraard zal het niet voldoende zijn om slechts één week per jaar aandacht te besteden aan dit onderwerp, maar het is wel een hele goede manier om het gesprek te (her)openen en medewerkers intrinsiek te motiveren om met hun vitaliteit aan de slag te gaan.
6 aanraders voor de Nationale Vitaliteitsweek
Of jouw organisatie nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om een nuttige activiteit te organiseren op het gebied van vitaliteit. Je kunt het programma zo uitgebreid maken als je maar wil en helemaal naar eigen smaak inrichten. Een aantal laagdrempelige ideeën voor de Nationale Vitaliteitsweek zijn gezonde lunches, een stoelmassage en een wandeling maken op de heide. Wil je de vitaliteit van jouw medewerkers écht naar een hoger niveau tillen? Hieronder zes inspirerende ideeën.
1. Virtual Reality Workshop
Op zoek naar een leuke en leerzame teamactiviteit? Ga voor de Virtual Reality Workshop! Tijdens deze workshop betreden de deelnemers een tropisch eiland, daar moeten ze spannende oefeningen uitvoeren. Om deze oefeningen te doorstaan moeten ze hun eigen stressniveau verhogen en verlagen, ze spelen dus letterlijk met hun eigen stresssysteem. Tijdens deze workshop zullen jouw medewerkers ontdekken dat stress geen hindernis meer hoeft te zijn, maar een kracht die ze leren begrijpen, beheersen en benutten.
2. Buddysysteem
Indien er in jouw organisatie nog geen gebruik wordt gemaakt van een buddysysteem, dan is de Nationale Vitaliteitsweek een mooi moment om dit te lanceren. Het buddysysteem is een programma waarbij je medewerkers aan elkaar koppelt. Koppel bijvoorbeeld nieuwe of onervaren medewerkers aan collega’s die al langer in de organisatie werken, of koppel collega’s die veel alleen werken aan elkaar. De buddies kunnen elkaar een luisterend oor bieden, ervaringen delen en elkaar helpen bij het omgaan met uitdagingen op de werkvloer. Met dit systeem bevorder je het gevoel van verbondenheid en samenwerking in de organisatie. Uiteraard is het wel belangrijk dat je medewerkers leren hoe ze hun buddy het best kunnen ondersteunen, nodig hiervoor bijvoorbeeld een expert uit.
3. Groepstrainingen en webinars
Samen werken is samen groeien! Van groepstrainingen over werkstress of mindfulness tot een webinar over balans en hybride werken: wij bieden diverse inspirerende groepstrainingen en webinars waarbij jouw medewerkers praktische handvatten aangereikt krijgen om hun vitaliteit te vergroten. Onze trainingen en webinars kunnen geheel op maat gemaakt worden, zodat ze perfect aansluiten bij de wensen van jouw organisatie of team.
4. Mentale APK
Meet tijdens de Nationale Vitaliteitsweek hoe het nu écht gaat met jouw medewerkers middels de Quick Scan. Aan de hand van twee vragenlijsten onderzoeken we hoe jouw medewerkers in hun vel zitten op zowel geestelijk als lichamelijk vlak. Daarna zullen we een telefonische nabespreking houden met de deelnemers. Aan de hand van de testresultaten en het gesprek brengen we de persoonlijke aandachtspunten van jouw medewerkers in kaart en geven we een totaaladvies. Zo kunnen ze aan de slag met het vergroten van hun eigen veerkracht en vitaliteit.
5. Wandelchallenge
Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg volgens de Hersenstichting. En dat terwijl het zo ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid en hersenen. Stimuleer daarom zowel de fysieke als mentale gezondheid van jouw medewerkers middels een wandelchallenge. Het fijne aan wandelen is dat het al op korte termijn voordelen met zich meebrengt, zoals meer energie, een betere stemming, meer productiviteit en minder stress. Een handige tool voor deze challenge is de Ommetje-app. Gedurende een week (of langer!) kunnen jouw medewerkers met én tegen elkaar wandelen. Beloon de winnaar met een leuke, gezonde prijs.
6. Vitalmindz App
Wil jij de mentale gezondheid en vitaliteit van jouw medewerkers het hele jaar door boosten? Ga dan voor de Vitalmindz App. Van e-healthmodules en chatten met een psycholoog tot coachingsessies en een Mental Fit Check: de app biedt ondersteuning op een manier die écht bij jouw medewerkers past. Maakt jouw organisatie al gebruik van de Vitalmindz App? Dan is de Nationale Vitaliteitsweek het ultieme moment om de app weer even in het zonnetje te zetten.
Het vitaliteitsbudget
De Nationale Vitaliteitsweek is in veel organisaties onderdeel van het vitaliteitsbudget. Heeft jouw organisatie nog geen vitaliteitsbudget of wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan over het belang van het vitaliteitsbudget, inclusief inspirerende ideeën.
Benieuwd wat wij nog meer voor jouw organisatie kunnen betekenen tijdens de Nationale Vitaliteitsweek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag op weg.
Meer tips voor vitale medewerkers?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van amplitie, preventie en psychisch verzuim!
Ik schrijf me inMeer artikelen voor tips en inspiratie
Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.
Hoe je persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers makkelijker maakt
Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat medewerkers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe pak je dit het beste aan?
7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Menstruatie, de overgang en werk
Menstruatie: voor een groot deel van de bevolking is het iedere maand weer raak. Ook de overgang treft velen. Er openlijk over praten op het werk gebeurt helaas nog te weinig. Hoe ga je om met menstruatie- en overgangsklachten op de werkvloer?
Burn-out: dit is wat we nu weten
De term ‘burn-out’ is inmiddels zeer bekend. Toch is het nog steeds geen officiële diagnose in de DSM, het handboek van de psychiatrie. Wat zijn burn-outklachten dan precies? En hoe los je die klachten op?
Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?
Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!
Amplitie: wat levert het op en hoe pas je het toe?
Met amplitie verhoog je het werkplezier van medewerkers, verstevig je hun gezondheid én versterk je de betrokkenheid bij de organisatie. Tenminste, dat is het idee.
Pesten op de werkvloer, wat doe je ertegen?
Treiteren, roddelen, uitlachen en kleineren: het gebeurt blijkbaar aan de lopende band op de werkvloer. CNV deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en pesten op de werkvloer. En de cijfers zijn schokkend.
Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.
Burn-out bij millennials en Gen Z’ers: hoe voorkom je het?
De laatste jaren is het aantal millennials en Gen Z'ers met een burn-out enorm toegenomen. Wat houdt deze generaties zo bezig dat de emmer vaker overloopt dan bij andere generaties?
Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.
Q&A met de psycholoog: de meestgestelde coachingsvragen
Dag in dag uit helpen onze coaches medewerkers bij zaken waar zij tegenaanlopen, zowel op werk- als privégebied. Maar wat zijn nou eigenlijk de meestgestelde vragen van coachees?
Hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?
Het afgelopen jaar steeg het aantal mensen dat zich ziekmeldde op het werk met stressklachten met maar liefst 11 procent. Maar hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?
Kun je veerkracht van medewerkers versterken met Virtual Reality?
Elke werkgever wil veerkrachtige medewerkers. Maar hoe versterk je die veerkracht? En welke rol kan Virtual Reality daarin spelen?
Hoe ondersteun je medewerkers bij heftige privéomstandigheden?
Soms worden medewerkers geconfronteerd met heftige privéomstandigheden, zoals ziekte van een naaste. Het is vaak onvermijdelijk dat deze omstandigheden ook invloed hebben op het functioneren.
Binden en boeien van medewerkers: hoe doe je dat?
Bijna zes op de tien baanwisselaars blijft korter dan twee jaar in dienst. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe pak je dat aan?
7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?
Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden?
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?
Stress is gezond! Het is maar net hoe je het bekijkt
Goed nieuws: uit onderzoek van Yale University in samenwerking met Cambridge blijkt dat stress niet alleen maar de vijand is, maar ons ook juist gezonder kan maken!
De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Frequent verzuim aanpakken en voorkomen? Zo doe je dat!
Het overkomt ons allemaal weleens: ziekmelden op het werk. Meestal duurt het een paar dagen voordat we weer op de been zijn. Soms meldt een medewerker zich echter regelmatig ziek. Wat doe je dan?