Hoe je persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers makkelijker maakt
Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat medewerkers aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Toch blijkt het in de praktijk nog een lastige zaak te zijn. Want hoe pak je dit het beste aan? Wat voor soort tools kun je hiervoor het beste gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers voldoende gemotiveerd zijn om er zelf mee aan de slag te gaan? In dit artikel geven we je een aantal tips.
Investeren in persoonlijke ontwikkeling loont
Het investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers is een essentiële investering in werknemers en daarmee ook in de organisatie. Medewerkers binden zich sneller aan bedrijven die hen de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Zij zullen daardoor ook sneller geneigd zijn om intern door te groeien. Als werkgever pluk je daar de vruchten van. Medewerkers die zichzelf kunnen en mogen ontwikkelen zijn namelijk gelukkiger in hun werk, zitten hoger in hun motivatie en presteren doorgaans beter. Ze worden simpelweg waardevoller voor de organisatie.
Toch blijkt het creëren van een ‘lerende organisatie’ in de praktijk nog niet altijd zo eenvoudig. Het is vaak de hoge werkdruk die ervoor zorgt dat medewerkers niet toekomen aan hun ontwikkeling. En hoewel sommige medewerkers zichzelf op eigen houtje goed weten te ontwikkelen, zullen anderen juist meer gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden. Hoe ga je om met dit soort uitdagingen?
1. Waardering en erkenning
Waardering en erkenning zijn méga belangrijk op de werkvloer. Persoonlijke aandacht is de sleutel tot meer werkplezier en groei. Zorg ervoor dat je medewerkers voelen en weten dat je ze waardeert en erkent.
2. Bouw een leercultuur op
Als je wilt dat jouw medewerkers met hun eigen persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, moet dit een onderdeel worden van je bedrijfsstrategie. Je bereikt dit door een leercultuur te creëren met een mindset die medewerkers aanspoort om nieuwe dingen te leren, intern kennis te delen en vragen te stellen. Onderdeel van deze leercultuur is dat je medewerkers weten dat ze fouten mogen maken. Zorg voor een veilige omgeving, waarin medewerkers zich kwetsbaar kunnen opstellen en fouten durven maken. Mensen die fouten mogen maken zullen eerder geneigd zijn om nieuwe dingen te leren.
Ga regelmatig in gesprek met je medewerkers. Vraag wat zij op professioneel en op persoonlijk vlak nodig hebben om zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Maak vervolgens tijd en financiële ruimte vrij om hiermee aan de slag te gaan. Geef je medewerkers een opleidingsbudget en een X aantal dagen per maand om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Beloon de medewerkers die zich daarnaast in hun eigen tijd verder bijscholen. Geef jouw medewerkers de flexibiliteit om tijdens werkuren artikelen te lezen, video’s en lezingen te bekijken en laat ze workshops, seminars en trainingen volgen. Bevorder ook andere manieren waarop zij zich kunnen ontwikkelen en sta open voor eigen initiatieven.
3. Coachend leiderschap
Het is belangrijk om je in te leven in je medewerkers. Hoe presteren zij en hoe kun jij hen helpen hun positie in je organisatie verder te ontwikkelen? Investeer in coachend leiderschap: stuur je medewerkers niet door instructies of taken te geven, maar daag hen uit om zelf na te denken over een oplossing. Resultaatgericht coachen geeft je medewerkers bovendien een voldaan gevoel, omdat ze zelf verder komen. Je maakt hen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces.
4. Zelf keuzes mogen maken
Zelf keuzes mogen maken bevordert de motivatie. De behoefte van medewerkers om als individu gezien en behandeld te worden heeft gevolgen voor hun motivatie en de manier waarop ze willen leren. Als werkgever zul je hier op in moeten spelen. Door medewerkers zelf de regie over hun persoonlijke ontwikkeling te geven, vergroot je hun betrokkenheid en (zelf)vertrouwen en groeit hun professionele autonomie.
Biedt een gepersonaliseerd leerproces aan met een flexibel ontwikkelaanbod dat past bij de individuele medewerker. Ga er vanuit dat je medewerkers zelf goed weten wat ze nodig hebben om hun kennis en expertise te vergroten. Geef ze de ruimte om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Betrek je medewerkers bij de invulling van het persoonlijk ontwikkelplan. Laat ze het budget, de planning en de leerdoelen zelf kiezen evenals de opleidingen en trainingen.
5. Benut de sterke kanten van jouw medewerkers
De positieve psychologie is een stroming in de psychologie die ervan uitgaat dat de mogelijkheden van de mens leidend moeten zijn, en niet de beperkingen. Volgens de positieve psychologie kun je jouw medewerkers motiveren om verder te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling door te ontdekken waar hun persoonlijke kracht ligt en die op nieuwe manieren gebruiken en versterken. Wanneer jouw medewerkers een duidelijk beeld hebben van hun persoonlijke kwaliteiten en ontdekken welke werkzaamheden daar het beste bij passen, halen zij meer voldoening uit hun werk door juist die werkzaamheden op te zoeken.
6. Duidelijke informatieverschaffing over persoonlijke ontwikkeling
Medewerkers zullen meer gemotiveerd zijn om in beweging te komen als zaken duidelijk worden uitgelegd. Leg uit wat de openstaande opties zijn en de te volgen opleidingsroutes. Informeer je medewerkers over welk budget er beschikbaar is en waar of bij wie zij terecht kunnen met opleidingsvragen. Zorg er ook voor dat ze weten bij wie ze terecht kunnen als zij op wat voor gebied dan ook dreigen vast te lopen.
7. Communicatie is koning
Sommige medewerkers hebben meer stimulatie van jou nodig dan anderen. Iemand motiveren om zich verder te ontwikkelen valt of staat met de communicatie. Jouw medewerker moet begrijpen waarom het noodzakelijk is dat hij of zij zich ontwikkelt. Je kunt je medewerker het beste motiveren door concreet te vertellen wat persoonlijke ontwikkeling hem of haar oplevert. Ga daarbij uit van iemands huidige functie maar denk ook aan doorgroeimogelijkheden, werkgeluk of meer persoonlijke motieven en drijfveren. Zo kantelt het beeld van leren en ontwikkelen van ‘moeten’ naar zelf willen.
8. Boek een incompany training voor persoonlijke ontwikkeling
Het aanbieden van een incompany training of workshop is een uitstekende methode voor het faciliteren van de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Je gaat op zoek naar hun talenten, komt erachter wat ze drijft en wat ze kunnen betekenen voor het team, de organisatie en de klanten. Zo kunnen werknemers zich in de volle breedte ontwikkelen als mens én als werknemer. Tijdens zo’n training zijn je medewerkers als team bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. Dat zorgt voor een hechtere band tussen de teamleden, wat de samenwerking en het werkplezier verbetert. Bovendien wordt het team begeleid door een specialist die exact weet hoe de persoonlijke ontwikkeling een grote kans van slagen heeft.
Meer tips voor vitale medewerkers?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van amplitie, preventie en psychisch verzuim!
Ik schrijf me inMeer artikelen voor tips en inspiratie
Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.
De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Binden en boeien van medewerkers: hoe doe je dat?
Bijna zes op de tien baanwisselaars blijft korter dan twee jaar in dienst. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe pak je dat aan?
Burn-out bij millennials en Gen Z’ers: hoe voorkom je het?
De laatste jaren is het aantal millennials en Gen Z'ers met een burn-out enorm toegenomen. Wat houdt deze generaties zo bezig dat de emmer vaker overloopt dan bij andere generaties?
Neurodiversiteit: zo creëer je voor iedereen een fijne werkplek
De meeste werkplekken zijn ingericht op neurotypische mensen, vaak wordt daarbij helaas weinig gedacht aan neurodivergente mensen. En dat is zonde, zowel voor medewerkers als voor de organisatie!
Zo floreren de introvert en extravert op de werkvloer
Extraverte medewerkers zijn binnen veel organisaties de norm, en dat terwijl een derde van de bevolking introvert is. Wij geven je inzicht en tips om het beste uit ieder type medewerker te halen.
Burn-out: dit is wat we nu weten
De term ‘burn-out’ is inmiddels zeer bekend. Toch is het nog steeds geen officiële diagnose in de DSM, het handboek van de psychiatrie. Wat zijn burn-outklachten dan precies? En hoe los je die klachten op?
Werk-privébalans: ondersteuning voor medewerkers in elke levensfase
Bij iedere levensfase komen andere behoeften en uitdagingen in werk-privébalans kijken. Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers vitaal blijven gedurende deze fases, zodat je zo lang mogelijk plezier van ze hebt.
Hoe waarborg je duurzame inzetbaarheid op afstand?
Thuiswerken is bij veel organisaties tegenwoordig de norm. In veel opzichten is dat ideaal, maar het kan ook een flinke uitdaging zijn om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te waarborgen.
Stress is gezond! Het is maar net hoe je het bekijkt
Goed nieuws: uit onderzoek van Yale University in samenwerking met Cambridge blijkt dat stress niet alleen maar de vijand is, maar ons ook juist gezonder kan maken!
7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?
Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden?
Introversie en leiderschap: de kracht van introverte leidinggevenden
Leiderschap wordt vaak geassocieerd met extraverte eigenschappen zoals assertiviteit, charisma en het vermogen om een groep mensen te motiveren. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor de kracht van introverte leiders.
Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.
Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.
Kun je veerkracht van medewerkers versterken met Virtual Reality?
Elke werkgever wil veerkrachtige medewerkers. Maar hoe versterk je die veerkracht? En welke rol kan Virtual Reality daarin spelen?
Amplitie: wat levert het op en hoe pas je het toe?
Met amplitie verhoog je het werkplezier van medewerkers, verstevig je hun gezondheid én versterk je de betrokkenheid bij de organisatie. Tenminste, dat is het idee.
Nationale Vitaliteitsweek organiseren: 6 workshops en to-do’s
Of je organisatie nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om iets te organiseren op het gebied van vitaliteit. Ontdek onze aanraders voor de Nationale Vitaliteitsweek 2024!
Pesten op de werkvloer, wat doe je ertegen?
Treiteren, roddelen, uitlachen en kleineren: het gebeurt blijkbaar aan de lopende band op de werkvloer. CNV deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en pesten op de werkvloer. En de cijfers zijn schokkend.
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.
Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!
7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?