Vitalmindz blog

Hoe je persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers makkelijker maakt

Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat medewerkers aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Toch blijkt het in de praktijk nog een lastige zaak te zijn. Want hoe pak je dit het beste aan? Wat voor soort tools kun je hiervoor het beste gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers voldoende gemotiveerd zijn om er zelf mee aan de slag te gaan? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Investeren in persoonlijke ontwikkeling loont

Het investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers is een essentiële investering in werknemers en daarmee ook in de organisatie. Medewerkers binden zich sneller aan bedrijven die hen de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Zij zullen daardoor ook sneller geneigd zijn om intern door te groeien. Als werkgever pluk je daar de vruchten van. Medewerkers die zichzelf kunnen en mogen ontwikkelen zijn namelijk gelukkiger in hun werk, zitten hoger in hun motivatie en presteren doorgaans beter. Ze worden simpelweg waardevoller voor de organisatie.

Toch blijkt het creëren van een ‘lerende organisatie’ in de praktijk nog niet altijd zo eenvoudig. Het is vaak de hoge werkdruk die ervoor zorgt dat medewerkers niet toekomen aan hun ontwikkeling. En hoewel sommige medewerkers zichzelf op eigen houtje goed weten te ontwikkelen, zullen anderen juist meer gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden. Hoe ga je om met dit soort uitdagingen?

1. Waardering en erkenning

Waardering en erkenning zijn méga belangrijk op de werkvloer. Persoonlijke aandacht is de sleutel tot meer werkplezier en groei. Zorg ervoor dat je medewerkers voelen en weten dat je ze waardeert en erkent.

2. Bouw een leercultuur op

Als je wilt dat jouw medewerkers met hun eigen persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, moet dit een onderdeel worden van je bedrijfsstrategie. Je bereikt dit door een leercultuur te creëren met een mindset die medewerkers aanspoort om nieuwe dingen te leren, intern kennis te delen en vragen te stellen. Onderdeel van deze leercultuur is dat je medewerkers weten dat ze fouten mogen maken. Zorg voor een veilige omgeving, waarin medewerkers zich kwetsbaar kunnen opstellen en fouten durven maken. Mensen die fouten mogen maken zullen eerder geneigd zijn om nieuwe dingen te leren.

Ga regelmatig in gesprek met je medewerkers. Vraag wat zij op professioneel en op persoonlijk vlak nodig hebben om zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Maak vervolgens tijd en financiële ruimte vrij om hiermee aan de slag te gaan. Geef je medewerkers een opleidingsbudget en een X aantal dagen per maand om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Beloon de medewerkers die zich daarnaast in hun eigen tijd verder bijscholen. Geef jouw medewerkers de flexibiliteit om tijdens werkuren artikelen te lezen, video’s en lezingen te bekijken en laat ze workshops, seminars en trainingen volgen. Bevorder ook andere manieren waarop zij zich kunnen ontwikkelen en sta open voor eigen initiatieven.

3. Coachend leiderschap

Het is belangrijk om je in te leven in je medewerkers. Hoe presteren zij en hoe kun jij hen helpen hun positie in je organisatie verder te ontwikkelen? Investeer in coachend leiderschap: stuur je medewerkers niet door instructies of taken te geven, maar daag hen uit om zelf na te denken over een oplossing. Resultaatgericht coachen geeft je medewerkers bovendien een voldaan gevoel, omdat ze zelf verder komen. Je maakt hen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces.

4. Zelf keuzes mogen maken

Zelf keuzes mogen maken bevordert de motivatie. De behoefte van medewerkers om als individu gezien en behandeld te worden heeft gevolgen voor hun motivatie en de manier waarop ze willen leren. Als werkgever zul je hier op in moeten spelen. Door medewerkers zelf de regie over hun persoonlijke ontwikkeling te geven, vergroot je hun betrokkenheid en (zelf)vertrouwen en groeit hun professionele autonomie.

Biedt een gepersonaliseerd leerproces aan met een flexibel ontwikkelaanbod dat past bij de individuele medewerker. Ga er vanuit dat je medewerkers zelf goed weten wat ze nodig hebben om hun kennis en expertise te vergroten. Geef ze de ruimte om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Betrek je medewerkers bij de invulling van het persoonlijk ontwikkelplan. Laat ze het budget, de planning en de leerdoelen zelf kiezen evenals de opleidingen en trainingen.

5. Benut de sterke kanten van jouw medewerkers

De positieve psychologie is een stroming in de psychologie die ervan uitgaat dat de mogelijkheden van de mens leidend moeten zijn, en niet de beperkingen. Volgens de positieve psychologie kun je jouw medewerkers motiveren om verder te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling door te ontdekken waar hun persoonlijke kracht ligt en die op nieuwe manieren gebruiken en versterken. Wanneer jouw medewerkers een duidelijk beeld hebben van hun persoonlijke kwaliteiten en ontdekken welke werkzaamheden daar het beste bij passen, halen zij meer voldoening uit hun werk door juist die werkzaamheden op te zoeken.

6. Duidelijke informatieverschaffing over persoonlijke ontwikkeling

Medewerkers zullen meer gemotiveerd zijn om in beweging te komen als zaken duidelijk worden uitgelegd. Leg uit wat de openstaande opties zijn en de te volgen opleidingsroutes. Informeer je medewerkers over welk budget er beschikbaar is en waar of bij wie zij terecht kunnen met opleidingsvragen. Zorg er ook voor dat ze weten bij wie ze terecht kunnen als zij op wat voor gebied dan ook dreigen vast te lopen.

7. Communicatie is koning

Sommige medewerkers hebben meer stimulatie van jou nodig dan anderen. Iemand motiveren om zich verder te ontwikkelen valt of staat met de communicatie. Jouw medewerker moet begrijpen waarom het noodzakelijk is dat hij of zij zich ontwikkelt. Je kunt je medewerker het beste motiveren door concreet te vertellen wat persoonlijke ontwikkeling hem of haar oplevert. Ga daarbij uit van iemands huidige functie maar denk ook aan doorgroeimogelijkheden, werkgeluk of meer persoonlijke motieven en drijfveren. Zo kantelt het beeld van leren en ontwikkelen van ‘moeten’ naar zelf willen.

8. Boek een incompany training voor persoonlijke ontwikkeling

Het aanbieden van een incompany training of workshop is een uitstekende methode voor het faciliteren van de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Je gaat op zoek naar hun talenten, komt erachter wat ze drijft en wat ze kunnen betekenen voor het team, de organisatie en de klanten. Zo kunnen werknemers zich in de volle breedte ontwikkelen als mens én als werknemer. Tijdens zo’n training zijn je medewerkers als team bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. Dat zorgt voor een hechtere band tussen de teamleden, wat de samenwerking en het werkplezier verbetert. Bovendien wordt het team begeleid door een specialist die exact weet hoe de persoonlijke ontwikkeling een grote kans van slagen heeft.

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie