Wat is een burn-out?

Burn-out is een toestand waarin je lichamelijk en geestelijk uitgeput bent. Je hebt gedurende een te lange tijd op een te hoge versnelling gewerkt of langdurige stress ervaren, zonder jezelf de nodige rust te geven. Het hebben van een burn-out komt in Nederland vaak voor en de klachten zijn doorgaans werkgerelateerd.

Oorzaken burn-out

De specifieke oorzaken van een burn-out verschillen per persoon. Indien jouw medewerker al sterk ontwikkelde copingvaardigheden heeft ontwikkeld — vaardigheden in het omgaan met en het verminderen van stress — dan zal jouw medewerker minder snel slachtoffer worden van lichamelijke en geestelijke uitputting door stress. Toch zijn er enkele risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out:

  • Teameigenschappen — de aanwezigheid van een slechte sfeer, conflicten of getreiter en dergelijke.
  • Inhoud van het werk — bijvoorbeeld het ervaren van prestatiedruk en/of te veel onduidelijkheid in taken of verantwoordelijkheden.
  • Persoonlijkheidskenmerken — bijvoorbeeld moeilijk nee kunnen zeggen, negatief zijn over eigen prestaties, moeite hebben met hulp vragen, perfectionistisch zijn, gebrekkige planningsvaardigheden, te hoge eisen stellen, gebrek aan het kunnen uiten van gevoelens.
  • Een opstapeling van omstandigheden — een lastige privésituatie kan de werksituatie doen verslechteren en andersom.

Burn-outklachten: hoe herken je ze?

Burn-out symptomen uiten zich op meerdere vlakken. We verdelen ze doorgaans in drie categorieën: geestelijk, lichamelijk en symptomen op basis van gedrag.

  • Geestelijke symptomen zijn bijvoorbeeld: lusteloosheid, een opgebrand gevoel, angst- en paniekklachten, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtig zijn, prikkelbaar zijn, moeilijk kunnen ontspannen, somber gevoel, je sneller dan normaal ergeren aan dingen, slaapproblemen.
  • Lichamelijke klachten zijn onder andere: constante vermoeidheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, duizeligheid, nek-, rug- en spierpijn, vatbaarder zijn voor infecties.
  • Klachten op het gebied van gedrag kunnen zich uiten als: vaker grijpen naar bepaalde hulpmiddelen om stress en vermoeidheid proberen tegen te gaan, sociale contacten vermijden, minder goed presteren en vaker fouten maken.

Let op! Het hebben van deze symptomen betekent niet per definitie dat er sprake is van een burn-out. Veel van de bovenstaande symptomen komen ook voor bij andere (psychische) problemen, zoals angststoornissen en depressie. Voor meer inzicht in de oorzaak van de klachten, raden we aan om contact op te nemen met een huis- of bedrijfsarts.

Herken jij de klachten bij jouw medewerker(s)?

Als werkgever kun je nooit vaststellen of je medewerker te maken heeft met een burn-out. Wat je wél zelf kunt doen, is een oogje in het zeil houden wat betreft de gezondheid en stemming van jouw medewerkers. Merk je dat jouw medewerkers steeds vaker klachten vertonen op geestelijk, lichamelijk of gedragsgebied? Trek dan direct aan de bel en zorg ervoor dat jouw medewerkers de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Blijkt er inderdaad sprake te zijn van burn-out of burn-outklachten? Dan staan onze burn-outcoaches klaar voor jou en jouw uitgebluste medewerkers! Onder onze professionele begeleiding zorgen we ervoor dat jouw medewerkers met burn-out weer vitaal en duurzaam inzetbaar worden.

Hulp bij burn-out

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening rondom burn-out? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag verder!

Burn-out

Burn-out: Uitgebluste medewerkers op de werkvloer

Medewerkers met een burn-out hebben professionele en gespecialiseerde zorg nodig. En dat is precies wat ze kunnen verwachten van onze coaches en psychologen. Met onze jarenlange ervaring in het behandelen van burn-out, zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers weer vitaal en gelukkig in het leven komen te staan.

De beste mentale zorg voor jezelf of jouw medewerker

Virtual Reality Workshop

Een gezondere organisatie Meer dan een derde van al het verzuim wordt veroorzaakt door stressklachten. Maar wist je dat stress ook gezond kan zijn? Het is maar hoe je het bekijkt en wat je ermee doet. Vitalmindz is al bijna tien jaar deskundige in het gebruik van virtual reality en helpt graag ook jouw organisatie […]

lees verder

Coaching

Psychisch verzuim beperken, werkplezier verhogen en het beste uit jouw medewerkers halen? Dan mag het gebruik van professionele coaching niet ontbreken! Met behulp van een coachingstraject kun je jouw medewerkers ondersteunen om de beste versie van henzelf te worden én jouw organisatie naar een hoger niveau tillen.

lees verder

Psychologische begeleiding

Medewerkers met psychische klachten geef je het beste direct de psychologische begeleiding die ze nodig hebben. Hoe sneller zij voorzien worden van de juiste hulp, des te sneller het herstelproces en gelukkiger jij en jouw medewerkers zullen zijn.

lees verder

Virtual Reality

Leer jouw medewerkers beter omgaan met stress en laat ze aan de slag gaan met Virtual Reality Braintraining! Op een effectieve én leuke wijze leren jouw medewerkers hun eigen stresssysteem te beheersen.

lees verder

E-health

Het gebruik van e-health is een waardevolle toevoeging aan de trajecten die jouw medewerkers weer beter in hun vel laten zitten. Onze modules moedigen persoonlijke groei aan en versterken de zelfredzaamheid van jouw medewerkers.

lees verder

Groepstrainingen

Jouw medewerkers kunnen bij ons terecht voor zowel 1-op-1 coaching als groepstrainingen. Met onze diverse inspirerende en uitdagende trainingen leren jouw medewerkers hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. En als zij bloeien, bloeit de rest van de organisatie ook!

lees verder

Onderzoek

Het inzetten van psychologisch onderzoek bij medewerkers kan jou heel veel hoofdpijn besparen: het geeft je namelijk een duidelijk overzicht van de mentale conditie van jouw medewerkers. Zitten ze niet helemaal lekker in hun vel en/of lopen ze het risico om op de korte termijn uit te vallen? Je weet het snel met onze onderzoeken.

lees verder

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op