Vitalmindz blog

7 Dimensies van het welzijn van medewerkers

Het is duidelijk dat het welzijn van medewerkers om meer draait dan alleen hun fysieke gezondheid. Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Het is als werkgever niet altijd even makkelijk om hiermee rekening te houden. Veel organisaties richten hun focus op verzuimmanagement, terwijl het implementeren van een welzijnsstrategie juist meer voordelen met zich meebrengt: het heeft een positiever effect op bedrijfsresultaten, zorgt voor meer betrokkenheid binnen de organisatie én maakt het behoud van waardevol talent makkelijker. In dit artikel leggen we dan ook uit hoe je als werkgever jouw medewerkers goed kunt ondersteunen op meerdere gebieden van hun algehele welzijn.

Fysiek welzijn

Fysieke gezondheid is wellicht de meeste bekende dimensie als het gaat om welzijn. Maatregelen die voorkomen dat een medewerker last krijgt van lichamelijke klachten door het werk worden dan ook veelvuldig ingezet door werkgevers, van ergonomisch verantwoorde kantoormeubelen tot veiligheidsmateriaal op de werkplaats.

Maar ook andere zaken zoals gezond eten, goede kwaliteit van slaap en voldoende beweging zijn uiteraard van groot belang voor het fysieke welzijn van jouw medewerkers. In principe zijn medewerkers hier zelf verantwoordelijk voor, toch kun je als werkgever gezond gedrag bevorderen:

 • Stimuleer medewerkers om tijdens de pauze te gaan wandelen; frisse lucht en de aandacht verzetten naar andere zaken werken vaak stress verlagend.
 • Bied gezondere alternatieven voor gebak als een sporadische traktatie, zoals vers fruit.
 • Roep een sportcommissie in het leven die geregeld activiteiten organiseert, zoals hardlopen, wielrennen of yoga.
 • Moedig het fietsen naar werk aan door bijvoorbeeld het aanbieden van een fietsplan of een fietsvergoeding per gefietste kilometer.
 • Maak het makkelijker voor medewerkers om fysiotherapie te krijgen voor chronische aandoeningen (bekijk hier wat onze mensen van De Gezonde Zaak voor jouw medewerkers kunnen betekenen).
 • Bied een leerzame cursus of (kook)workshop aan over gezond eten en goed slapen.

Emotioneel welzijn

Een ander welbekende dimensie op het gebied van welzijn is van emotionele en mentale aard: het vermogen om emoties te uiten, goed om te kunnen gaan met emotionele en mentale uitdagingen, en te kunnen genieten van het leven. Het speelt een cruciale rol in hoe jouw medewerkers omgaan met stress en tegenslag. Bij een gebrek aan emotioneel welzijn kunnen verschillende psychische problemen de kop op steken, waar vaak een duur prijskaartje aan hangt voor alle betrokkenen. Als werkgever doe je er daarom goed aan om rekening te houden met de volgende mogelijkheden:

 • Evalueer de werkomgeving en pak eventuele problemen aan die van negatieve invloed zijn op het emotionele welzijn van jouw medewerkers.
 • Vergroot het bewustzijn op de werkvloer over het belang van het emotionele welzijn.
 • Verminder het risico op stigmatisering door emotionele en mentale problemen bespreekbaar te maken.
 • Bied (online) programma’s aan voor emotionele ondersteuning, mindfulness of meditatie.
 • Introduceer een ‘geluksdag’ – één dag per jaar die medewerkers kunnen inzetten als een ‘mental health day’ waarop ze aandacht kunnen besteden aan hun eigen welzijn.

Spiritueel welzijn

De dimensie van het spiritueel welzijn is sterk verbonden aan het emotioneel welzijn, daar ze elkaar rechtstreeks beïnvloeden. Spiritueel betekent niet noodzakelijkerwijs het hebben van religie; het is voornamelijk gericht op het vermogen om betekenis toe te schrijven aan het doel van het leven en de dagelijkse interacties die je ervaart. Om medewerkers te ondersteunen op dit gebied, kun je zaken toepassen als:

 • De purpose van de organisatie duidelijk naar voren laten komen op de werkvoer;
 • Zorgen voor een stilteruimte waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor meditatie, relaxen, bidden of zelfs een korte powernap;
 • Organiseer een dag voor gezamenlijk vrijwilligerswerk – het geeft vaak een gevoel van voldoening en betekenis om een ander te kunnen helpen.

Sociaal welzijn

Het is algemeen bekend dat het hebben van een fijne band met collega’s van zeer grote waarde is voor medewerkers. Betekenisvolle interpersoonlijke relaties leveren namelijk een positieve bijdrage aan motivatie, veerkracht, vitaliteit, verbeterde productiviteit en minder ziekteverzuim. Zodra het lastiger is voor medewerkers om contact te hebben en verbinding aan te gaan met anderen (online of offline) kan eenzaamheid om de hoek komen kijken, wat een negatief effect heeft op zowel het fysieke als emotionele welzijn van jouw medewerkers. Denk daarom aan het volgende:

 • Richt de organisatie zodanig aantrekkelijk in dat medewerkers met gemak gezamenlijke activiteiten kunnen ondernemen, zoals gezamenlijk lunchen en andere sociale groepsinteracties.
 • Organiseer om de zoveel tijd een leuk uitje voor de hele organisatie.
 • Versterk de sociale banden binnen teams middels teambuildingactiviteiten.

Werkinhoudelijk welzijn

Niet alleen het sociale aspect op de werkvloer, maar ook de voldoening die medewerkers uit hun werk en carrière kunnen halen spelen een belangrijke rol in hun algehele welzijn. Om jouw medewerkers het gevoel te geven dat hun talenten en vaardigheden goed worden benut, is het belangrijk om als werkgever bepaalde zaken goed geregeld te hebben, zoals:

 • het bieden van een stabiel inkomen;
 • het voorzien van een passend niveau van werkzaamheden;
 • een gezonde werkdruk;
 • waardering tonen;
 • voldoende ontwikkelingsmogelijkheden.

Daarnaast zijn het voelen van een bepaalde mate van zingeving, autonomie, sociale steun en het behouden van een gezonde werk-privé balans van positieve invloed op hoe medewerkers hun werk ervaren.

Intellectueel welzijn

Onder intellectuele welzijn verstaan we het bezig zijn met mentaal stimulerende activiteiten, creativiteit en het uitbreiden van persoonlijke en professionele kennis en vaardigheden. Hierbij hoort ook de betrokkenheid bij het verkennen van nieuwe ideeën en informatie. Het intellectueel welzijn kan gemakkelijke onderhouden worden door medewerkers opties aan te bieden:

 • (bij)scholing middels online trainingen en cursussen bij bijvoorbeeld een online leerplatform;
 • workshops op locatie voor zowel soft als hard skills;
 • mogelijkheden om eigen creatieve en/of innovatieve projecten vorm te geven binnen de organisatie;
 • medewerkers betrekken bij belangrijke zaken die de hele organisatie of hun eigen afdeling treffen.

Financieel welzijn

Tenslotte is er nog het financiële welzijn. De hoogte van het salaris is niet voor elke medewerker even belangrijk, maar wat elke medewerker wél kan waarderen is weten hoe om te gaan met financiële uitdagingen. Het hebben van financiële zorgen heeft namelijk een negatieve invloed op prestaties en gezondheid, of het nu gaat om schulden of andere soorten financiële problemen. Als werkgever kun je jouw medewerkers hierin ondersteunen door ze bijvoorbeeld educatieve programma’s aan te bieden waarin ze leren budgetteren en/of beter te sparen voor de toekomst.  

Implementeren van een welzijnsstrategie

Door bovengenoemde dimensies met elkaar te verbinden en welzijn meer te integreren in de bedrijfscultuur, kun je als werkgever een gezonde en veilige werkomgeving creëren voor jouw personeel. Het resultaat? Gelukkige en gezonde medewerkers die graag net dat beetje extra geven voor betere bedrijfsresultaten én een uitmuntende basis voor het aantrekken en vasthouden van waardevol talent.

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie