Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Bij de term ‘burn-out’ wordt vaak gedacht aan een werknemer die over zijn eigen grenzen is gegaan. Iemand die de kunst van het nee-zeggen nog niet goed genoeg onder de knie heeft en daardoor zelf verantwoordelijk is voor de gevolgen. De oplossing? Het versterken van de veerkracht van werknemers. Althans, dat is hoe de meeste organisaties omgaan met burn-out. Toch blijkt uit onderzoek dat deze benadering te eenzijdig is: niet alleen de persoonlijke vaardigheden van een werknemer spelen een rol bij de ontwikkeling van een burn-out, maar ook (vooral!) de werkomgeving.
Meer aandacht voor mentale welzijn op de werkvloer
Het (mentale) welzijn van werknemers is voor veel organisaties inmiddels een topprioriteit. Het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s wordt dan ook steeds populairder: werknemers krijgen bijvoorbeeld toegang tot coaching, yogalessen, mindfulness cursussen, meditatie-app abonnementen, en trainingen voor timemanagement en productiviteit. Die vitaliteitsprogramma’s zijn niet alleen goed voor de werknemer, ze zorgen ook voor een minder hoog verloop, hogere productiviteit en lagere gezondheidskosten per werknemer.
Hoewel vitaliteitsprogramma’s zeer nuttig kunnen zijn voor werknemers om te leren omgaan met (werk)stress en voor het versterken van hun veerkracht, is het echter niet voldoende voor het voorkomen van een burn-out. Dit soort programma’s en interventies zijn namelijk alleen gericht op de werknemer zelf, zonder de daadwerkelijke oorzaak van de burn-out aan te pakken. Het gevaar van deze eenzijdige benadering is dat werkgevers de werking van hun vitaliteitsprogramma’s kunnen overschatten en de cruciale rol van de werkplek bij het voorkomen van burn-out onderschatten.
Als een kanarie in een kolenmijn
Als een zingende kanarie na een tijdje uit een kolenmijn vol roet en gifstoffen komt en vervolgens niet meer zingt, vragen we ons dan af waarom? Nee. Het antwoord is namelijk duidelijk: de kolenmijn maakt de vogel ziek. Toch wordt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van een burn-out vaak gelegd bij de werknemer zelf, iets wat niet volledig terecht is.
Onderzoek door Paula Davis (2021) geeft aan dat werknemers meerdere factoren aanwijzen als gevaar voor hun geestelijke gezondheid en algehele welzijn:
- Constant bereikbaar moeten zijn;
- Oneerlijke behandeling;
- Onredelijke werkdruk;
- Lage autonomie;
- Gebrek aan sociale steun.
Al deze zaken zijn niet op te lossen door er een vitaliteitsprogramma op los te laten. Sterker nog, onderzoek van Hanno Hoven et al. (2014) wijst zelfs uit dat interventies gericht op het individu een minder duurzame werking hebben op het welzijn van werknemers, dan systemische oplossingen, inclusief interventies op organisatieniveau.
Het gevaar van het negeren van de werkplek
Helaas pakken veel organisaties burn-out interventies aan op individueel niveau, niet op een systematisch niveau. Door de factoren op de werkplek die een sterk verband hebben met burn-out te negeren (zoals toxisch gedrag), kunnen dit soort organisaties voor hoge kosten komen te staan: burn-out brengt namelijk veel (verborgen) kosten met zich mee, zoals verzuim, lagere betrokkenheid en verminderde productiviteit. Het is dan ook noodzakelijk dat organisaties een kritische blik werpen op hun eigen rol bij het ontstaan van burn-out.
Een groot verschil qua ervaring
Om een beter beeld te krijgen van de inspanningen van werkgevers en de toenemende uitdagingen op het gebied van het welzijn van hun werknemers, onderzocht de McKinsey Health Institute (MHI) middels een enquête in 2022 specifieke aspecten omtrent de werkplek. Meer dan 15.000 werknemers en 1.000 HR-managers verspreid over 15 landen hebben hieraan bijgedragen. De volgende aspecten kwamen daarbij kijken:
- Toxische gedrag op het werk;
- Duurzaam werk;
- Inclusiviteit en verbondenheid;
- Ondersteunende groeiomgeving;
- Vrijheid van stigmatisering;
- Organisatorische betrokkenheid;
- Leiderschapsverantwoordelijkheid;
- Toegang tot de juiste middelen.
Deze werden vervolgens geanalyseerd aan de hand van vier werkgerelateerde uitkomsten – de intentie om te vertrekken, werkbetrokkenheid, werktevredenheid en belangenbehartiging van de organisatie – en vier uitkomsten voor de mentale gezondheid van werknemers – symptomen van angst, burn-out, depressie en stress. Het individueel aanpassingsvermogen werd ook beoordeeld.
Wat blijkt? De manier waarop werkgevers en werknemers mentale gezondheid en algehele welzijn in organisaties ervaren, verschilt behoorlijk. Werkgevers beoordeelden de bovengenoemde aspecten met maar liefst 22 procent gunstiger dan werknemers. Dit geeft aan dat werkgevers vaak geneigd zijn om de rol van de werkplek te onderschatten met betrekking tot het welzijn van hun werknemers.
Toxisch gedrag op het werk speelt de grootste rol
In alle 15 landen bleek toxische gedrag op het werk de grootste voorspeller te zijn voor burn-out en de intentie om een andere baan te vinden. Het moge duidelijk zijn dat het vergroten van veerkracht hiervoor niet dé oplossing is; hoe groot de veerkracht van een werknemer ook moge zijn, het zal nooit genoeg zijn om te kunnen compenseren voor een toxische werkomgeving.
Het aanpakken van toxisch gedrag op de werkvloer is geen gemakkelijke klus. Uiteraard heeft een werknemer er baat bij om zijn veerkracht te vergroten, maar individuele vaardigheden winnen het niet van een werkomgeving die zijn werknemers niet ondersteunt. Daarnaast tolereren veerkrachtige werknemers een slechte werkomgeving ook minder en zijn ze daarom sneller geneigd om te vertrekken. Werkgevers lopen hierdoor het risico om enkele van hun meest veerkrachtige en getalenteerde werknemers te verliezen.
Wat is dan wél de oplossing? Een systemische aanpak.
Het is duidelijk: een burn-out wordt ervaren door werknemers, maar voornamelijk veroorzaakt door onevenwichtigheden op systemisch- en organisatieniveau. Een hoog burn-outpercentage dient dan ook te worden gezien als een krachtig signaal dat de organisatie – en niet de werknemers – toe is aan een zinvolle systematische aanpassing. Dit houdt in dat organisatorische systemen, processen en beloningen heroverwogen moeten worden om zo het werk, de bijbehorende verwachtingen en de omgeving waarin teams werken opnieuw worden uitgedacht. Dit soort uitdagingen zijn niet op te lossen middels een mindfulness cursus in een vitaliteitsprogramma. Het proberen aan te pakken van burn-out zonder daarbij het toxische gedrag op de werkvloer aan te pakken, zal dan ook hoogstwaarschijnlijk leiden tot een mislukking.
Neem verantwoordelijkheid
Burn-out is te voorkomen. En als werkgever heb je de kans om het aan te pakken. Blijf doorgaan met vitaliteitsprogramma’s en het versterken van veerkracht – het zijn allemaal nuttige hulpmiddelen om het welzijn van jouw werknemers te ondersteunen. Maar om burn-out écht voor te zijn, vergeet dan niet om óók jouw organisatie onder de loep te nemen voor de nodige aanpassingen. Het zal het verschil maken in het aantrekken en behouden van waardevol talent.
Meer artikelen voor tips en inspiratie
7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?
Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.
Waarom perfectionisme vaak meer kost dan het opbrengt
Perfectionisme: het lijkt een mooie eigenschap. Een perfectionistische medewerker is immers kritisch en levert werk waar kwalitatief niets op aan te merken is. Kortom: de ideale medewerker zou je denken. Maar is dat wel zo?
Kun je veerkracht van medewerkers versterken met Virtual Reality?
Elke werkgever wil veerkrachtige medewerkers. Maar hoe versterk je die veerkracht? En welke rol kan Virtual Reality daarin spelen?
Binden en boeien van medewerkers: hoe doe je dat?
Bijna zes op de tien baanwisselaars blijft korter dan twee jaar in dienst. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe pak je dat aan?
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Burn-out: dit is wat we nu weten
De term ‘burn-out’ is inmiddels zeer bekend. Toch is het nog steeds geen officiële diagnose in de DSM, het handboek van de psychiatrie. Wat zijn burn-outklachten dan precies? En hoe los je die klachten op?
Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.
Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.
Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden?
Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?
Q&A met de psycholoog: de meestgestelde coachingsvragen
Dag in dag uit helpen onze coaches medewerkers bij zaken waar zij tegenaanlopen, zowel op werk- als privégebied. Maar wat zijn nou eigenlijk de meestgestelde vragen van coachees?
Burn-out bij millennials en Gen Z’ers: hoe voorkom je het?
De laatste jaren is het aantal millennials en Gen Z'ers met een burn-out enorm toegenomen. Wat houdt deze generaties zo bezig dat de emmer vaker overloopt dan bij andere generaties?
Hoe waarborg je duurzame inzetbaarheid op afstand?
Thuiswerken is bij veel organisaties tegenwoordig de norm. In veel opzichten is dat ideaal, maar het kan ook een flinke uitdaging zijn om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te waarborgen.
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?
Werkstress verminderen bij medewerkers doe je zó
Wist je dat maar liefst 21% van verzuimdagen gerelateerd is aan stress op het werk? Maar wat valt er onder werkstress en hoe vlieg je dit probleem aan als werkgever?
Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!
Stress is gezond! Het is maar net hoe je het bekijkt
Goed nieuws: uit onderzoek van Yale University in samenwerking met Cambridge blijkt dat stress niet alleen maar de vijand is, maar ons ook juist gezonder kan maken!
Werk-privébalans: ondersteuning voor medewerkers in elke levensfase
Bij iedere levensfase komen andere behoeften en uitdagingen in werk-privébalans kijken. Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers vitaal blijven gedurende deze fases, zodat je zo lang mogelijk plezier van ze hebt.
Pesten op de werkvloer, wat doe je ertegen?
Treiteren, roddelen, uitlachen en kleineren: het gebeurt blijkbaar aan de lopende band op de werkvloer. CNV deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en pesten op de werkvloer. En de cijfers zijn schokkend.
De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Frequent verzuim aanpakken en voorkomen? Zo doe je dat!
Het overkomt ons allemaal weleens: ziekmelden op het werk. Meestal duurt het een paar dagen voordat we weer op de been zijn. Soms meldt een medewerker zich echter regelmatig ziek. Wat doe je dan?
Introversie en leiderschap: de kracht van introverte leidinggevenden
Leiderschap wordt vaak geassocieerd met extraverte eigenschappen zoals assertiviteit, charisma en het vermogen om een groep mensen te motiveren. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor de kracht van introverte leiders.
Nationale Vitaliteitsweek organiseren: 6 workshops en to-do’s
Of je organisatie nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om iets te organiseren op het gebied van vitaliteit. Ontdek onze aanraders voor de Nationale Vitaliteitsweek 2024!