Vitalmindz blog

Zo floreren de introvert en extravert op de werkvloer

Extraverte medewerkers zijn binnen veel organisaties de norm, en dat terwijl een derde van de bevolking introvert is. Hoe zorg je dat zowel de introvert als de extravert kan floreren op de werkvloer? In dit artikel bieden we inzicht in de uitingen en behoeftes van beide types en geven we tips om het beste uit ieder type medewerker te halen.

De Zwitserse psychiater Carl Jung kwam ooit met het bekende idee van de twee verschillende persoonlijkheidstypes: introverten en extraverten. Wellicht ken je hem ook van het bekende kleurenmodel waarmee de verschillende persoonlijkheden worden vastgesteld. Jungs persoonlijkheidstheorie is nog altijd actueel en wordt binnen veel organisaties toegepast. Middels zijn inzichten zul je je eigen gedrag én dat van anderen beter leren begrijpen.

Klimaat op de werkvloer

Veel organisaties vinden het fijn wanneer hun medewerkers ad rem zijn, snel beslissingen nemen, graag de leiding pakken en sociaal actief zijn. En laten dit nu eens precies de zichtbare karaktereigenschappen zijn van de extravert. Veel successen op de werkvloer worden hier ook aan afgemeten.

De introvert vist wat vaker achter het net, aangezien diens karaktereigenschappen nu net tegenovergesteld zijn. Ze worden vaak omschreven als de ‘stille collega’ die graag op zichzelf is en weinig inbrengt in de vergadering. Dit terwijl beide persoonlijkheidstypes evenveel kwaliteiten met zich meebrengen. Juist omdat de werkvloer zo ingericht is op extraverte types, is het belangrijk om oog te houden voor de introverten.

Kenmerken van de introvert en extravert

De gemiddelde persoon heeft zowel introverte als extraverte eigenschappen. Iedereen bevindt zich op een spectrum van meer of minder introvert of extravert. Wanneer iemand zich redelijk in het midden bevindt, noemen we dit ambivert.

Introverten zijn te herkennen aan:

 • Gericht op de eigen binnenwereld;
 • Rustig en bedachtzaam;
 • Krijgen energie van op zichzelf zijn;
 • Sterk observatievermogen.

Extraverten zijn te herkennen aan:

 • Gericht op de buitenwereld;
 • Enthousiast en open;
 • Krijgen energie van gezelschap;
 • Nemen graag het voortouw.

Behoeftes van de introvert, extravert en ambivert

De kwaliteiten van de introvert en extravert komen pas tot hun recht wanneer aan hun behoeftes wordt voldaan. Zo krijgen extraverten energie van reuring en mensen om zich heen. Ze houden ervan om hun mening te delen, op de voorgrond te treden en zich te profileren. Extraverten zullen in een kantoortuin, waar een proactieve houding gewenst is, opbloeien en goed tot hun recht komen. Dit zal vervolgens ook hun werkgeluk ten goede komen.

Een introvert persoon werkt het liefst zonder al te veel drukte en prikkels. Bied daarom een prikkelarme werkplek aan, of zorg voor ruimtes waar ze zich kunnen afzonderen. Ook is de optie om hybride te werken extra fijn voor introverten. Verder is het goed om te kijken naar de vergaderdruk. Staat de agenda vol met een aaneenschakeling van meetings en is de pauze in een overvolle kantine? Dat kost een introvert veel energie en kan stress geven; genoeg redenen dus om het proces eventueel anders in te richten.

Naast de introvert en extravert noemden we de ambivert. Dit type is niet uitgesproken introvert of extravert, maar heeft kenmerken van beide persoonlijkheidstypes. De ambivert kan zich zowel in een groep als alleen goed handhaven. Een valkuil kan zijn dat er twijfel, besluiteloosheid en onzekerheid op de loer liggen. Een goede variatie in taken en omgeving werkt voor een ambivert het beste.

Zo zet je de introvert in diens kracht op het werk

Door verwachtingen vanuit de maatschappij – waarin extraverten de norm zijn – kan een introvert al snel het onderspit delven. En dat terwijl introverte personen vaak over hele nuttige kwaliteiten beschikken, zoals kalmte, rust, creativiteit, focus, goede zelfreflectie en inlevingsvermogen.

Door een introvert tijd te geven om na te denken voordat een beslissing wordt genomen, zet je diegene in diens kracht. Word dus niet ongeduldig, want zo loop je de beste ideeën mis. Je kan dit bijvoorbeeld ondervangen door na een meeting of brainstorm aan te geven dat je graag op een later moment ideeën of vragen op de mail ontvangt. Ook betekenisvol contact is vaak belangrijk voor een introvert. Dat hoeft dus niet op een hele drukke borrel, maar plan een een-op-eengesprek in, waarbij er tijd is om naar elkaar te luisteren.

Introverten houden meestal van voorspelbaarheid en dat kan al zitten in kleine dingen. Denk aan een vast overlegmoment, het rondsturen van een agenda of het uitsturen van een aantal vragen voordat de vergadering begint. Ook de volgende punten zijn goed om mee te nemen:

 1. Blijf bij het onderwerp
  Een introvert vindt het over het algemeen niet prettig om vanuit het niets over nieuwe ideeën of andere toptics te praten. Zorg voor focus. Daarmee creëer je rust en zijn de verwachtingen helder.
 2. Geef nadenktijd
  Verwacht van een introvert niet direct een reactie, ze kijken liever de kat uit de boom. Geef daarom de tijd om rustig een antwoord te kunnen formuleren.
 3. Zorg voor een inleiding
  Door rustig toe te werken naar het onderwerp van belang, neem je de introvert mee in je gedachtestroom.
 4. Liever een-op-een dan in een groep
  Introverten houden niet van de spotlights en je doet ze geen plezier met grote vergaderingen. Kies daarom liever voor een een-op-een moment.

“Een introvert wordt nooit een extravert”

Zo versterk je een extravert op de werkvloer

Extraverte personen kunnen zo in het moment opgaan en vol met enthousiasme en ideeën zitten, dat ze soms impulsief kunnen overkomen. Ze krijgen energie van spannende brainstorms, proactief aan de slag gaan en vaak ook van presentaties geven voor grote groepen. Ook zijn ze over het algemeen energiek, sociaal bedreven en assertief.

Extraverten denken graag hardop na om hun gedachten te ordenen en inzichten te krijgen. Het liefst doen ze dit onder de mensen. Ze hebben echt momenten nodig om hun gedachtes te uiten, te sparren en zich sociaal verbonden te voelen. Maar hoe communiceer je het best met een extravert persoon? Hieronder onze tips:

 1. Maak tijd voor een praatje
  Extraverten houden van sociale verbinding; laat ze eerst even praten voordat je begint met de reden van de afspraak.
 2. Luisteren
  Een extravert houdt van hardop praten om gedachten te ordenen en te brainstormen. Geef hier ruimte aan. Blijf in gesprek door te sparren en vragen te stellen.
 3. Spreek concrete doelen af
  Extraverten hebben als valkuil dat ze door enthousiasme en snelheid wat chaotisch kunnen worden. Met een heldere planning voorkom je dat.
 4. Geef feedback
  Extraverte mensen houden ervan te horen wat een ander denkt. Ze checken graag of de boodschap is overgekomen.

Samenwerking opzoeken

Juist omdat extraverte mensen zo de norm zijn op de werkvloer, willen we toch nog even een misvatting uit de wereld helpen: een introvert wordt nooit een extravert. Hoeveel trainingen je ook aanbiedt, een introvert wordt niet opeens ontzettend assertief, gaat zichzelf niet op de voorgrond plaatsen en zal ook nooit opbloeien van sociale verplichtingen in grote groepen. En dat hoeft ook niet. Sterker nog, een combinatie van verschillende persoonlijkheidstypes is juist essentieel op de werkvloer.

Dus wil je bereiken dat ieders kwaliteiten zoveel mogelijk worden benut? Zorg dat er ruimte is voor de behoeftes van ambiverts, extraverten én introverten. Wanneer je je werkproces daarop inricht, kan iedereen in diens kracht worden gezet en zul je de beste resultaten behalen.

Wil jij de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers ondersteunen, bijvoorbeeld middels groepstrainingen of coaching? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie