Wat is stress?

Stress is voornamelijk een fysieke reactie om je op scherp te zetten in een spannende situatie. Sinds de prehistorie speelt het een belangrijke rol in onze overlevingsmodus. Het is een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam om je alert te maken in potentieel bedreigende situaties. Het zorgt ervoor dat de vecht-of-vluchtreactie geactiveerd wordt, waarbij een mix van hormonen en chemische stofjes in het lichaam vrijkomt. Hierdoor wordt het lichaam voorbereid op lichamelijke actie: het hormoon adrenaline komt vrij om je op scherp te zetten en cortisol (het stresshormoon) wordt aangemaakt voor een energieboost. Je hartslag en ademhaling versnellen, klaar voor de strijd. Door stress bereidt je lichaam zich voor om beter te kunnen focussen en snel te reageren op de ontstane situatie.

De meest voorkomende stresssymptomen

Stresssymptomen uiten zich bij iedereen op een andere wijze. Waar de een snel last krijgt van mentale klachten, krijgt de ander juist sneller last van lichamelijke klachten. Merk je dat jouw medewerkers met enige regelmaat één of meerdere van onderstaande (stress)symptomen ervaren? Probeer dan een open gesprek aan te gaan om te achterhalen of (werk)stress inderdaad de boosdoener zou kunnen zijn.

De meest voorkomende stresssymptomen waarop je kunt letten, zijn:

 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Slaapproblemen
 • Misselijkheid
 • Benauwdheid
 • Hartkloppingen
 • Gevoel van machteloosheid, eenzaamheid of ongelukkig zijn
 • Concentratieproblemen 
 • Geheugenproblemen
 • Gebrek aan creativiteit

Wat te doen met gestreste medewerkers?

Het spreekt voor zich dat niemand zit te wachten op uitval door stress. Jij niet en jouw medewerkers niet. Langdurige blootstelling aan stress of situaties waarin jouw medewerkers in de stressmodus schieten, wil je dan ook zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Gebeurt dit niet, dan raakt het lichaam overprikkeld door aanhoudende spanning. Een zeer gestreste medewerker kan hierdoor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk ontwikkelen, moeite krijgen met helder nadenken en zo nog gestrester raken — een vicieuze cirkel waarin je niet wilt belanden. Trek als werkgever dan ook tijdig aan de bel en schakel professionele hulp in om jouw medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Onze aanpak tegen stress

Te veel stress hebben is uiteraard ongezond, maar bij Vitalmindz geloven wij dat stress niet alleen maar slecht is: wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat mensen die denken dat stress slecht is voor de gezondheid, meer klachten ervaren dan mensen die denken dat het positief is. De mensen die denken dat stress juist positief kan werken, behoren tot de gezondste groep mensen in Nederland. Toeval? Gelukkig niet: je mindset speelt namelijk een grote rol in of je er nadeel of juist voordeel van hebt.

Bij Vitalmindz hebben wij alles in huis om jouw medewerkers te leren hoe ze positief kunnen omgaan met stress en hoe ze het kunnen verminderen. Naast onze (online) trainingen bieden wij de populaire en zeer effectieve Virtual Reality Braintraining aan waarmee jouw medewerkers leren hoe ze hun eigen stresssysteem kunnen beïnvloeden. Binnen korte tijd leren jouw medewerkers hoe ze stress beter de baas kunnen zijn.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan nu direct contact met ons op!

stress

Slimmer omgaan met stress

Stress speelt een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Ervaren ze te veel stress voor een langere tijd? Reken dan maar op veel onrust en disbalans binnen de organisatie: van medewerkers die (tijdelijk) uitvallen tot medewerkers die vertrekken door ontevredenheid. Hoe je dit voorkomt? Door slim om te gaan met stress! En wij kunnen je leren hoe.

Overzicht van onze diensten

Vitalmindz App

lees verder

Virtual Reality Workshop

Een gezondere organisatie Meer dan een derde van al het verzuim wordt veroorzaakt door stressklachten. Maar wist je dat stress ook gezond kan zijn? Het is maar hoe je het bekijkt en wat je ermee doet. Vitalmindz is al bijna tien jaar deskundige in het gebruik van virtual reality en helpt graag ook jouw organisatie […]

lees verder

Coaching

Psychisch verzuim beperken, werkplezier verhogen en het beste uit jouw medewerkers halen? Dan mag het gebruik van professionele coaching niet ontbreken! Met behulp van een coachingstraject kun je jouw medewerkers ondersteunen om de beste versie van henzelf te worden én jouw organisatie naar een hoger niveau tillen.

lees verder

Psychologische begeleiding

Medewerkers met psychische klachten geef je het beste direct de psychologische begeleiding die ze nodig hebben. Hoe sneller zij voorzien worden van de juiste hulp, des te sneller het herstelproces en gelukkiger jij en jouw medewerkers zullen zijn.

lees verder

Virtual Reality

Leer jouw medewerkers beter omgaan met stress en laat ze aan de slag gaan met Virtual Reality Braintraining! Op een effectieve én leuke wijze leren jouw medewerkers hun eigen stresssysteem te beheersen.

lees verder

E-health

Het gebruik van e-health is een waardevolle toevoeging aan de trajecten die jouw medewerkers weer beter in hun vel laten zitten. Onze modules moedigen persoonlijke groei aan en versterken de zelfredzaamheid van jouw medewerkers.

lees verder

Groepstrainingen

Jouw medewerkers kunnen bij ons terecht voor zowel 1-op-1 coaching als groepstrainingen. Met onze diverse inspirerende en uitdagende trainingen leren jouw medewerkers hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. En als zij bloeien, bloeit de rest van de organisatie ook!

lees verder

Onderzoek

Het inzetten van psychologisch onderzoek bij medewerkers kan jou heel veel hoofdpijn besparen: het geeft je namelijk een duidelijk overzicht van de mentale conditie van jouw medewerkers. Zitten ze niet helemaal lekker in hun vel en/of lopen ze het risico om op de korte termijn uit te vallen? Je weet het snel met onze onderzoeken.

lees verder

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op