Vitalmindz blog

De (on)zin van werkgeluk

Werkgeluk, bestaat dat? Die vraag lijkt tegenwoordig veel vaker gesteld te worden dan vroeger, dat is duidelijk. Ooit was een mens bijvoorbeeld zestig jaar lang molenaar, chauffeur of leraar, zonder er al te veel bij stil te staan wat werkgeluk eigenlijk betekende. Nu willen mensen vooral een baan die past. Een bevredigende baan.

Hoe realistisch is het?

In de praktijk blijkt dat werkgeluk niet vanzelfsprekend is. Er zijn mensen die werkgeluk als een utopie beschouwen. Het zijn de mensen die luidop fantaseren over een winnend staatslot en vertellen hun collega’s aan de koffietafel dat ze in zo’n geval de volgende dag niet meer zouden terugkomen. En ook niet de dag daarna. Aan de andere kant zijn er mensen die zo van hun werk houden dat ze het zelfs vrijwillig zouden blijven doen, zelfs na hun pensioen. Misschien omdat ze anders niets te doen zouden hebben, maar ook omdat ze oprecht gelukkig worden van hun werk. Zijn zij dan geluksvogels? Of is werkgeluk ook bereikbaar voor degenen die dat willen? En hoe kun je andere mensen daar bij helpen?

Ingrediënten voor werkgeluk

Het internet staat bomvol met adviezen voor mensen die op zoek zijn naar werkgeluk of voor werkgevers die willen dat hun medewerkers ‘werkgelukkig’ zijn. Zorg ervoor dat de taken interessant zijn, bijvoorbeeld. Zorg voor erkenning en waardering, en zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Creëer een gezonde bedrijfscultuur waar medewerkers trots kunnen zijn op hun werk en werkgever, en ga zo maar door.

Dit lijken misschien voor de hand liggende zaken, maar veel bedrijfsartsen en -psychologen weten dat veel werkgevers op verschillende vlakken tekortschieten. Volwassen leiderschap is niets minder dan een kunst. Het is geen gemakkelijke taak om ervoor te zorgen dat medewerkers zich gezien voelen, en onderzoek toont aan dat het van groot belang is dat medewerkers uitdaging ervaren. Krijg dat maar eens voor elkaar in een grote organisatie.

De universiteit van Berkely (VS) stelde na een onderzoek in 2019 vier pijlers op voor werkgeluk:

  • Doel, waarbij je het gevoel hebt dat jouw kernwaarden worden weerspiegelt
  • Betrokkenheid, waarin je je autonoom en effectief voelt
  • Veerkracht, waarin je het vermogen hebt om met tegenslagen om te gaan
  • Vriendelijkheid, waarin je respect en waardigheid ervaart tussen jezelf en anderen

De grote vraag die vooraf gaat aan deze pijlers is natuurlijk: vind je je werk leuk? En zo niet, wat doe je dan?

Obstakels voor werkgeluk

Als psychologen zien we één obstakel veel terugkomen bij medewerkers. Het komt nogal eens voor dat iemand in een verzuimbegeleidingstraject moet bekennen dat hij of zij eigenlijk wel een beetje is uitgekeken op zijn of haar werk. ‘Maar ja’, klinkt het dan vaak: ‘Wat moet ik dán?’

Of: ‘Maar ik verdien hier zó goed…’

Of: ‘Maar dan moet ik weer ergens helemaal overnieuw beginnen…’

Of: ‘Ik ben al eens vaker van baan gewisseld in de laatste jaren…’

De bezwaren zijn begrijpelijk. Stabiliteit, weten waar je aan toe bent en het verlangen naar een solide basis zijn serieuze zaken die niemand licht opvat. Aan de andere kant bedekken deze bezwaren vaak iets anders, namelijk de angst om een keuze te maken. Ook dat is natuurlijk begrijpelijk. Maar wanneer er signalen zijn dat het tijd is om in beweging te komen, kan het juist verstandig zijn om precies dat te doen.

Angst is ook hier een slechte raadgever, en het comfort van het oude en bekende kan in zo’n geval duur worden betaald. Het werk kan bijvoorbeeld een sleur worden, de wekker lijkt steeds vroeger te gaan ’s ochtends, of men komt na een dag werken steeds vermoeider thuis. Het advies in zo’n situatie is dan ook: spring!

Een ander obstakel voor werkgeluk: een gebrek aan zelfkennis. Niet iedereen weet per se waar hij of zij goed in is, en dat kan het zoeken naar een andere baan best lastig maken. Weet je wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt? En als je dat niet weet, wat kun je dan doen? Er zijn gelukkig genoeg professionals die d.m.v. coaching kunnen helpen bij de vraag wat goed bij je past en wat je leuk vindt om te doen. Het is belangrijke kennis die de uiteindelijke sprong veel gemakkelijker maakt.

Kun je werkgeluk afdwingen?

Is het dan inderdaad maakbaar, dat werkgeluk? Het lijkt er wel op. Help mensen zoeken naar een baan die past bij hun kernwaarden, waar ze zich betrokken bij voelen, waar je kan vallen en weer op kan staan, en waar ze positieve relaties ervaren. Maak mensen bewust van het feit dat ze kunnen switchen als het tegenzit, en dat goed om is om te weten waar ze warm van worden – of juist koud. Eerlijkheid speelt daarbij een belangrijke rol. Banen veranderen en mensen veranderen ook. Een schoen die ooit perfect paste, kan na een paar jaar behoorlijk wringen. Werkgeluk vind je pas weer wanneer je durft mee te bewegen.

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie