Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden? Je leest het in dit artikel.
Wat is een vitaliteitsbudget?
Het vitaliteitsbudget is een budget dat wordt ingezet om de vitaliteit van medewerkers te stimuleren. Het is een belangrijk onderdeel van het HR-beleid. Er bestaan diverse vormen van het vitaliteitsbudget, een organisatie kiest zelf welke vorm het meest passend is en hoe het wordt ingericht.
Een van de mogelijkheden is het individuele vitaliteitsbudget. Met een individueel vitaliteitsbudget bepalen jouw medewerkers hoe zij hun eigen welzijn willen ondersteunen en waaraan ze het bedrag besteden. Deze vorm is ideaal om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de persoonlijke wensen en behoeften van je medewerkers. Een andere vorm is het collectieve vitaliteitsbudget: hierbij investeer je in activiteiten, workshops en andere initiatieven die het team of de gehele organisatie vitaler maken. Weer een andere variant is een combinatie van het individuele en collectieve vitaliteitsbudget, zo kun je inspelen op zowel de individuele behoeften van je medewerkers als de behoeften van het team.
Waarom een vitaliteitsbudget?
Met een vitaliteitsbudget ondersteun je jouw medewerkers in het creëren van een betere werk-privébalans, een gezonder leven en een grotere weerbaarheid. En een investering in de vitaliteit van je medewerkers, is een investering in de vitaliteit van je organisatie. Hieronder de belangrijkste voordelen van het vitaliteitsbudget voor jouw organisatie.
- Verhoogde productiviteit. Wanneer jouw medewerkers goed in hun vel zitten, zullen ze energieker en gemotiveerder zijn. Dit kan vervolgens weer zorgen voor een verhoogde productiviteit.
- Minder ziekteverzuim. Medewerkers die zich zowel fysiek als mentaal fit voelen, zijn over het algemeen minder vaak en minder langdurig ziek.
- Versterking van binding. Het aanbieden van een vitaliteitsbudget toont betrokkenheid bij het welzijn van je medewerkers. Hierdoor voelen jouw medewerkers zich meer gewaardeerd en verbonden met de organisatie. Ook draagt het bij aan een positieve bedrijfscultuur.
- Positieve bedrijfsreputatie. Werkgevers die (mentale) gezondheid hoog in het vaandel hebben, worden gezien als werkgevers die zich bekommeren om het welzijn van hun medewerkers. Dit heeft een positieve invloed op het aantrekken van nieuwe collega’s.
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. In de huidige arbeidsmarkt zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden extra belangrijk. De aanwezigheid van een vitaliteitsbudget kan voor werkzoekenden een doorslaggevende factor zijn om voor jouw organisatie te kiezen.
De 5 ideeën voor het vitaliteitsbudget
Van groepstrainingen tot teambuildingactiviteiten: er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het vitaliteitsbudget te besteden. Hieronder 5 ideeën om de (mentale) gezondheid en vitaliteit van jouw medewerkers te stimuleren.
1. Virtual Reality Workshop
Een Virtual Reality Workshop is een leerzame ervaring én een leuke teamactiviteit in een. Tijdens deze workshop voeren jouw medewerkers spannende opdrachten uit op een tropisch eiland, terwijl een biofeedbackmeter hun stresstoestand meet. Spelenderwijs krijgen de deelnemers inzicht in hun eigen stresssysteem en ontdekken ze hoe ze stress in hun voordeel kunnen laten werken.
2. Gezonde kookworkshop
Een gezonde kookworkshop met het team bevordert niet alleen de verbinding onderling, maar stimuleert ook bewuste voedingskeuzes en een gezondere levensstijl. Het kan medewerkers inspireren om in het dagelijkse leven vaker voor een gezonde maaltijd of snack te gaan, wat bijdraagt aan een verhoogde energie op de werkvloer.
3. Regelmatige stoelmassages
In veel organisaties is het gebruikelijk dat medewerkers vaak langdurig in dezelfde houding zitten of juist veel lichamelijke inspanning moeten leveren. Stoelmassages zijn daarom geen overbodige luxe. Ze dragen bij aan het verminderen van zowel spierspanning als mentale spanning en kunnen (ergere) klachten voorkomen. Daarnaast verbetert een regelmatige stoelmassage de algehele vitaliteit en productiviteit van je medewerkers.
4. Ondersteuning op maat
Waar de een behoefte heeft aan mindfulnessoefeningen, heeft de ander meer aan een programma over zelfvertrouwen. Laat jouw medewerkers zelf kiezen waarnaar hun voorkeur uitgaat, zij kennen hun eigen behoeften immers het best. Een ideale manier om dit te stimuleren is de Vitalmindz App. Van chatten met een psycholoog tot e-healthprogramma’s en coaching: het platform biedt voor ieder wat wils.
5. Stimuleer lichaamsbeweging
Moedig je medewerkers aan om actief te blijven middels een vergoeding voor een sportabonnement. Niet iedereen is fan van de sportschool, dus laat mensen zelf kiezen voor welke sport zij willen gaan. Van salsadansen tot zwemmen en van yoga tot indoor snowboarden: iedere vorm van lichaamsbeweging draagt bij aan de gezondheid van jouw medewerkers.
Heb je hulp nodig bij het vitaliteitsbudget of ben je benieuwd wat Vitalmindz voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek, wij helpen je graag op weg naar een gezondere organisatie!
Meer artikelen voor tips en inspiratie
Menstruatie, de overgang en werk
Menstruatie: voor een groot deel van de bevolking is het iedere maand weer raak. Ook de overgang treft velen. Er openlijk over praten op het werk gebeurt helaas nog te weinig. Hoe ga je om met menstruatie- en overgangsklachten op de werkvloer?
Hoe waarborg je duurzame inzetbaarheid op afstand?
Thuiswerken is bij veel organisaties tegenwoordig de norm. In veel opzichten is dat ideaal, maar het kan ook een flinke uitdaging zijn om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te waarborgen.
7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?
Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.
Werkstress verminderen bij medewerkers doe je zó
Wist je dat maar liefst 21% van verzuimdagen gerelateerd is aan stress op het werk? Maar wat valt er onder werkstress en hoe vlieg je dit probleem aan als werkgever?
De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?
Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!
7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?
Pesten op de werkvloer, wat doe je ertegen?
Treiteren, roddelen, uitlachen en kleineren: het gebeurt blijkbaar aan de lopende band op de werkvloer. CNV deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en pesten op de werkvloer. En de cijfers zijn schokkend.
Zo floreren de introvert en extravert op de werkvloer
Extraverte medewerkers zijn binnen veel organisaties de norm, en dat terwijl een derde van de bevolking introvert is. Wij geven je inzicht en tips om het beste uit ieder type medewerker te halen.
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?
Het afgelopen jaar steeg het aantal mensen dat zich ziekmeldde op het werk met stressklachten met maar liefst 11 procent. Maar hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?
Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.
Skip de winterdip! Zo help jij medewerkers de donkere dagen door
Ken je dat gevoel? Januari is voorbij, maar de winter lijkt eindeloos te duren. Op wat zonnige dagen na is het buiten meestal koud, nat en grijs. Voor veel medewerkers zorgt dit voor een winterdip, ook wel de winterblues genoemd. Wat kun je hieraan doen?
Introversie en leiderschap: de kracht van introverte leidinggevenden
Leiderschap wordt vaak geassocieerd met extraverte eigenschappen zoals assertiviteit, charisma en het vermogen om een groep mensen te motiveren. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor de kracht van introverte leiders.
Neurodiversiteit: zo creëer je voor iedereen een fijne werkplek
De meeste werkplekken zijn ingericht op neurotypische mensen, vaak wordt daarbij helaas weinig gedacht aan neurodivergente mensen. En dat is zonde, zowel voor medewerkers als voor de organisatie!
Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.
Q&A met de psycholoog: de meestgestelde coachingsvragen
Dag in dag uit helpen onze coaches medewerkers bij zaken waar zij tegenaanlopen, zowel op werk- als privégebied. Maar wat zijn nou eigenlijk de meestgestelde vragen van coachees?
Nationale Vitaliteitsweek organiseren: 6 workshops en to-do’s
Of je organisatie nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om iets te organiseren op het gebied van vitaliteit. Ontdek onze aanraders voor de Nationale Vitaliteitsweek 2024!
Waarom perfectionisme vaak meer kost dan het opbrengt
Perfectionisme: het lijkt een mooie eigenschap. Een perfectionistische medewerker is immers kritisch en levert werk waar kwalitatief niets op aan te merken is. Kortom: de ideale medewerker zou je denken. Maar is dat wel zo?
Werk-privébalans: ondersteuning voor medewerkers in elke levensfase
Bij iedere levensfase komen andere behoeften en uitdagingen in werk-privébalans kijken. Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers vitaal blijven gedurende deze fases, zodat je zo lang mogelijk plezier van ze hebt.
Burn-out bij millennials en Gen Z’ers: hoe voorkom je het?
De laatste jaren is het aantal millennials en Gen Z'ers met een burn-out enorm toegenomen. Wat houdt deze generaties zo bezig dat de emmer vaker overloopt dan bij andere generaties?