Stress is gezond! Het is maar net hoe je het bekijkt
Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwsberichten over stress, burnout en alle gevolgen die daarmee gepaard gaan. Het is dan ook niet zo gek dat we er al jarenlang vanuit gaan dat stress ons ziek maakt en de kans op zowat alles verhoogt. Maar goed nieuws: uit onderzoek van Yale University in samenwerking met Cambridge blijkt dat stress ons ook gezonder kan maken en dus niet alleen maar de vijand is (Crum, Salovey & Anchor, 2013).
Wat is de definitie van Stress?
Aanhoudende geestelijke druk; = spanning
Objectieve stress: Spanning die voortkomt uit de omgeving
Subjectieve stress: Stress waargenomen en gevoeld door een individu
Stress is niet de vijand
Tijdens het onderzoek werden er over een periode van acht jaar 30.000 volwassenen gevolgd. Aan het begin van het onderzoek werd aan iedereen gevraagd hoeveel stress ze het afgelopen jaar hadden ervaren. En nog belangrijker: of ze geloofden dat stress slecht voor hun gezondheid was.
Aan het eind van het onderzoek raadpleegden de onderzoekers het overlijdensregister om uit te zoeken wie er in de tussentijd was overleden.
Wat bleek? Voor de mensen die aangaven het voorgaande jaar erg veel stress te hebben gehad, was de kans op overlijden toegenomen met maar liefst 43%. Het opmerkelijke was dat dit echter alleen bleek te gelden voor de groep die geloofde dat stress slecht voor hun gezondheid was. De mensen die ook erg veel stress hadden ervaren, maar dit niet als ongezond beschouwden, bleken juist het minste risico op overlijden te hebben. Zelfs nog minder dan de groep mensen die relatief weinig stress hadden ervaren (Crum et al., 2013). Daarmee reist de vraag: kan de manier waarop we tegen stress aankijken ons gezonder maken? De wetenschap zegt ja. Wanneer je je manier van denken ten opzichte van stress veranderd, kun je je fysieke reactie op stress positief veranderen. En dit is hoe het werkt…
Hoe je mindset ten opzichte van stress je gezonder maakt
Wanneer je gestrest bent, gaat je hart sneller kloppen. Je ademhaling gaat sneller en misschien breekt het zweet je een beetje uit. Vaak interpreteren we deze fysieke veranderingen als angst of als signalen dat we niet goed omgaan met de druk waarmee we te maken hebben. Maar wat als je deze veranderingen kan zien als signalen dat je lichaam zich aan het voorbereiden is om de uitdaging waarmee je geconfronteerd wordt aan te gaan? Dat jouw kloppende hart je aan het voorbereiden is om actie te ondernemen? Dat jouw versnelde ademhaling ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat zodat je scherper bent? Gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal verteld in haar TED talk over een onderzoek aan Harvard hoe stress je vriend kan worden (2013). Dit onderzoek laat zien dat mensen die hun stressreacties als iets positiefs zien om te kunnen presteren niet alleen minder angstig en meer zelfverzekerd zijn, maar ook een fascinerend fysiek verschil laten zien ten opzichte van mensen die denken dat stress slecht voor je is.
Bij een typische stressreactie gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten. Dit is een van de redenen dat stress in sommige gevallen kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is niet gezond om constant in deze staat rond te lopen. Toch toont het onderzoek van Harvard dat bij de mensen die stress als iets positiefs zien de bloedvaten, ondanks de verhoogde hartslag, ontspannen bleven en niet vernauwden. Op een heel leven vol stressvolle ervaringen kan deze ene verandering het verschil zijn tussen een hartaanval op je 50ste of een vitaal leven tot je 90ste!
Op naar een positieve mindset!
De volgende keer dat je stress ervaart hoop ik dat je terugdenkt aan deze blog en bij jezelf denkt: “dit is mijn lichaam dat me helpt om deze uitdaging aan te kunnen”. Want wanneer je stress op die manier kan zien, word je stressreactie een stuk gezonder!
Dit was deel 1 van ons artikel over ‘Stress is gezond’ Lees hier deel 2.
Meer artikelen voor tips en inspiratie
Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?
Burn-out: dit is wat we nu weten
De term ‘burn-out’ is inmiddels zeer bekend. Toch is het nog steeds geen officiële diagnose in de DSM, het handboek van de psychiatrie. Wat zijn burn-outklachten dan precies? En hoe los je die klachten op?
Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden?
Kun je veerkracht van medewerkers versterken met Virtual Reality?
Elke werkgever wil veerkrachtige medewerkers. Maar hoe versterk je die veerkracht? En welke rol kan Virtual Reality daarin spelen?
Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.
Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.
7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?
Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.
7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?
Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.
Zo floreren de introvert en extravert op de werkvloer
Extraverte medewerkers zijn binnen veel organisaties de norm, en dat terwijl een derde van de bevolking introvert is. Wij geven je inzicht en tips om het beste uit ieder type medewerker te halen.
Hoe waarborg je duurzame inzetbaarheid op afstand?
Thuiswerken is bij veel organisaties tegenwoordig de norm. In veel opzichten is dat ideaal, maar het kan ook een flinke uitdaging zijn om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te waarborgen.
Frequent verzuim aanpakken en voorkomen? Zo doe je dat!
Het overkomt ons allemaal weleens: ziekmelden op het werk. Meestal duurt het een paar dagen voordat we weer op de been zijn. Soms meldt een medewerker zich echter regelmatig ziek. Wat doe je dan?
Burn-out bij millennials en Gen Z’ers: hoe voorkom je het?
De laatste jaren is het aantal millennials en Gen Z'ers met een burn-out enorm toegenomen. Wat houdt deze generaties zo bezig dat de emmer vaker overloopt dan bij andere generaties?
Waarom perfectionisme vaak meer kost dan het opbrengt
Perfectionisme: het lijkt een mooie eigenschap. Een perfectionistische medewerker is immers kritisch en levert werk waar kwalitatief niets op aan te merken is. Kortom: de ideale medewerker zou je denken. Maar is dat wel zo?
Werkstress verminderen bij medewerkers doe je zó
Wist je dat maar liefst 21% van verzuimdagen gerelateerd is aan stress op het werk? Maar wat valt er onder werkstress en hoe vlieg je dit probleem aan als werkgever?
Menstruatie, de overgang en werk
Menstruatie: voor een groot deel van de bevolking is het iedere maand weer raak. Ook de overgang treft velen. Er openlijk over praten op het werk gebeurt helaas nog te weinig. Hoe ga je om met menstruatie- en overgangsklachten op de werkvloer?
Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!
Hoe ondersteun je medewerkers bij heftige privéomstandigheden?
Soms worden medewerkers geconfronteerd met heftige privéomstandigheden, zoals ziekte van een naaste. Het is vaak onvermijdelijk dat deze omstandigheden ook invloed hebben op het functioneren.
Hoe je persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers makkelijker maakt
Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat medewerkers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe pak je dit het beste aan?
Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.
Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?
De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?
Neurodiversiteit: zo creëer je voor iedereen een fijne werkplek
De meeste werkplekken zijn ingericht op neurotypische mensen, vaak wordt daarbij helaas weinig gedacht aan neurodivergente mensen. En dat is zonde, zowel voor medewerkers als voor de organisatie!