Vitalmindz blog

Werk-privébalans: ondersteuning voor medewerkers in elke levensfase

De een begint aan een eerste baan, koopt een huis of heeft een baby thuis, de ander is mantelzorger of komt terug van een sabbatical uit Zuid-Amerika. Iedere medewerker heeft zo diens eigen behoeften en uitdagingen, zowel op het werk als privé. Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers vitaal blijven gedurende deze fases, zodat je zo lang mogelijk plezier van ze hebt.

Vitaliteit gaat echter niet alleen over werkdruk en een fijne sfeer op de werkvloer. Het draait ook om de werk-privébalans. Want laten we eerlijk zijn: een medewerker die na werktijd volledig uitgeput thuiskomt en geen energie meer over heeft, kan niet optimaal presteren. Hoe ondersteun je een collega die weinig slaapt door een pasgeboren baby? Of iemand die zorg verleent aan een dierbare? De behoeften rond de werk-privébalans verschuiven met elke levensfase. Een starter heeft andere prioriteiten dan de collega die over een jaar met pensioen gaat.

De generaties op de werkvloer: wie zijn ze?

Laten we eerst alle generaties op de werkvloer aan je voorstellen. Wie zijn ze en hoe zien zij hun ideale werk- en privébalans?*

  • Gen Z (1997-2012)
    Gen Z zijn de ‘digitale starters’ en is de jongste generatie op de werkvloer. Ze zijn opgegroeid met social media en smartphones. Veel van deze starters vinden flexibiliteit en mentale gezondheid belangrijk. Ze zoeken een werk-privébalans die hen helpt hun persoonlijke en professionele leven te combineren. De meeste Gen Z’ers zijn bezig met de eerste stappen in hun carrière en willen graag dat hun werk betekenis heeft.
  • Millennials (1981-1996)
    ‘De ambitieuze balanszoekers’ zijn de millennials. Deze generatie zoekt de perfecte balans tussen werk en privé. Ze zijn opgegroeid met technologie, maar hun jeugd was nog net een mix van digitaal en analoog. Veel millennials hebben jonge kinderen en/of zijn al heel wat jaren aan het werk.
  • Generatie X (1965-1980)
    Generatie X zijn de ‘ervaren zorgdragers’ en combineren werk vaak met zorgtaken. Deze generatie staat bekend om hun zelfstandigheid en pragmatische instelling. Ze bevinden zich vaak in de sandwichfase: verantwoordelijkheden voor zowel kinderen als ouder wordende ouders. De balans vinden tussen werk en al die zorgtaken kan een uitdaging zijn voor deze generatie.
  • Babyboomers (1946-1964)
    Tot slot de laatste actieve generatie op de werkvloer: de babyboomers. ‘De ervaren mentoren’ zitten in de laatste fase van hun loopbaan. Ze hebben over het algemeen een sterke werkethiek en hechten veel waarde aan loyaliteit en stabiliteit. Een grote groep bereidt zich voor op hun pensioen, maar ze willen hun jarenlange ervaring graag doorgeven aan de jongere generatie.

Wat is een gezonde werk-privébalans?

Een gezonde werk-privébalans zorgt voor tevreden en productieve medewerkers. Maar wat betekent dit? Volgens de herziene richtlijn uit 2023 (opgesteld door NVAB, BA&O, NVvA en NVVK) ontstaat een verstoorde balans wanneer werk en privé botsen. Dit kan niet alleen op het werk voor stress zorgen, maar kan er ook in resulteren dat medewerkers hun frustraties op anderen afreageren thuis aan de keukentafel. Hoe zorg je voor een gezonde werk-privébalans bij deze verschillende levensfases van jouw medewerkers?

Vitalmindz App: voor vitale medewerkers

Ontdek de app

Op maatgemaakte ondersteuning

Het is belangrijk om te weten waar de behoeftes liggen van de verschillende generaties. Je kunt vervolgens op maat gemaakte ondersteuning bieden per levensfase. Hieronder vind je tips, adviezen en tools die je kunt aanbieden.

Flexibiliteit, digitale tools en duidelijke grenzen voor Gen Z

De jonge starters op de arbeidsmarkt zoeken vaak flexibiliteit en duidelijke grenzen. Voor hen zijn flexibele werktijden en hybride werkvormen, inclusief locatie-onafhankelijk werken, vaak een must. Denk aan de digital nomads die vanuit zonnige tropische bestemmingen werken – een populaire trend onder deze generatie. Remote werken geeft ze de vrijheid om hun werkplek aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, wat helpt om stress te verminderen en een gezonde balans te behouden.

Omdat Gen Z nog aan het begin van hun loopbaan staat, is een duidelijke scheidslijn tussen werk en privé extra belangrijk. Maak daarom heldere afspraken met ze over het omgaan met werkgerelateerde appjes en mailtjes buiten werktijd. Digitale tools zoals agenda- en taakmanagementapps helpen hen om de werkdruk te beheren en stress buiten kantooruren te beperken. Daarnaast kunnen mentorprogramma’s met ervaren collega’s en time-managementtrainingen de jonge starters ondersteunen in het aanbrengen van structuur en het behouden van focus.

Thuiswerken, remote werken en technologiebeheer voor millennials

Veel millennials balanceren werk en gezinsleven, met jonge kinderen en alles wat daarbij komt kijken. Voor hen is een soepele werk-privébalans heel belangrijk. Hybride werken geeft ze de flexibiliteit om de kinderen naar school te brengen of om op tijd op te halen bij de opvang.

Veel millennials staan altijd ‘aan’ en zijn overal bereikbaar. Zorg dat je ook met hen duidelijke afspraken maakt over werkgerelateerde communicatie buiten werktijd, zodat ze echt even loskomen van werk. Digitale tools zoals agenda- en taakmanagementapps helpen deze generatie om hun tijd slimmer in te delen en werkstress te verminderen. Collega’s met kinderen waarderen ouderschapsverlof enorm, terwijl de avonturiers zonder kinderen dromen van langere reizen. Hier bieden remote werken of een sabbatical mooie kansen. Ook mindfulness-trainingen en coaching zijn fijne extra’s om deze groep gemotiveerd en in balans te houden.

Flexibele werktijden, zorgverlof en rouwbegeleiding voor Generatie X

Generatie X jongleert vaak met werk, oudere kinderen en zorg voor ouders die een dagje ouder worden. Voor hen zijn flexibele werktijden en zorgverlof geen luxe, maar noodzaak. Denk aan het opnemen van kortdurend of langdurend zorgverlof om even bij te springen als een ouder hulp nodig heeft, of rouwverlof wanneer ze een dierbare verliezen. Medewerkers hebben recht op deze wettelijke verlofregelingen. In de bedrijfstak-CAO kunnen afwijkende afspraken of voorwaarden staan. Zulke regelingen helpen hen om er voor hun familie te zijn zonder zich schuldig te voelen op het werk.

Ook zijn er veel vrouwen in deze generatie die door de overgang gaan, wat zowel mentaal als fysiek uitdagend kan zijn. Een kop koffie of een een-op-eengesprek over hun werk-privébalans kan al veel doen, net als een HR-beleid met rouwbegeleiding en ondersteuning bij mantelzorg. Programma’s rondom mentale gezondheid en de overgang zijn waardevolle extra’s om hun welzijn op peil te houden.

Overgang van werk naar pensioen en verlofopties voor babyboomers

De oudste generatie op de werkvloer, de babyboomers, kijkt vaak al een beetje uit naar hun pensioen. Zij hebben behoefte aan een soepele overgang. Deeltijdwerk is voor hen een mooie kans om die balans tussen werk en privé opnieuw te vinden, zonder meteen volledig afscheid te nemen. Voor velen is ook verlof voor mantel- of rouwverlof belangrijk. Attendeer jouw medewerkers op de wettelijk verplichte regelingen, zoals kort- en langdurend zorgverlof of calamiteitenverlof. Rouwverlof is nu nog niet wettelijk verplicht, maar de regels verschillen per CAO. Deze verlofregelingen helpen oudere medewerkers om betrokken te blijven in hun laatste werkjaren. Mentorschapsprogramma’s zijn een ideale manier om deze oudere generatie hun kennis te laten delen met de jongere generatie. Het organiseren van pre-pensioenworkshops geeft deze medewerkers handvatten voor de volgende levensfase.

Mentale ondersteuning bij werk-privébalans

Met deze tips per generatie kun je op maatgemaakte ondersteuning bieden aan jouw medewerkers. Ook de Vitalmindz App kan je medewerkers helpen met praktische tools, zoals e-healthmodules, chatten met een coach en online coachingsgesprekken. Voor Gen Z’ers zijn er bijvoorbeeld interessante e-healthmodules over zelfvertrouwen, werkgeluk en mindfulness, om stress te verminderen en structuur te creëren in hun jonge loopbaan. Millennials profiteren van tools die helpen bij werk-privébalans, stressmanagement en de Mental Fit Check om hun mentale gezondheid te monitoren. Generatie X kan ondersteuning vinden in online coaching of e-healthmodules over veerkracht en slaap, om zorgtaken met werk te combineren. Voor babyboomers zijn ook de Mental Fit Check en coachingsgesprekken zeer interessant. Met al deze tips en adviezen heb je niet alleen vitale Gen Z’ers, millennials, Generatie X’ers en babyboomers bij de koffieautomaat, maar ook tevreden medewerkers thuis aan de keukentafel.

*Uiteraard is ieder persoon anders. De voorbeelden, kenmerken en behoeften die we in dit artikel gebruiken gelden dus zeker niet voor iedere Gen Z’er, millennial, Generatie X’er of babyboomer.

Meer tips voor vitale medewerkers?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van amplitie, preventie en psychisch verzuim!

Ik schrijf me in

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie