Vitalmindz blog

Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?

Als we het over verzuim hebben, denken we meestal aan ziekte. Logisch, want het is de meest voorkomende reden van verzuim. Maar wat als een medewerker zich niet ziekmeldt, maar ook niet optimaal functioneert? Dat is waar roze verzuim om de hoek komt kijken. Hoewel het een minder bekende term is, kan roze verzuim grote gevolgen hebben voor het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.

De verschillende verzuimkleuren

Voordat we dieper ingaan op de term roze verzuim, is het goed om te weten dat verzuim in verschillende kleuren wordt ingedeeld. Naast roze verzuim, onderscheiden we ook wit, grijs en zwart verzuim. Elk type verzuim vertelt zijn eigen verhaal. Laten we eens kijken wat deze kleuren betekenen.

Wit verzuim

Wit verzuim verwijst naar situaties waarin een medewerker ziek is en niet kan werken. Dit is de meest voorkomende vorm van verzuim. Denk bijvoorbeeld aan griep of het ondergaan van een operatie.

Grijs verzuim

Bij grijs verzuim is de situatie minder duidelijk. De medewerker voelt zich niet optimaal, maar kan nog wel bepaalde taken uitvoeren. De keuze om zich ziek te melden of niet ligt vaak bij de medewerker zelf. Als werkgever moet je proberen om een goede inschatting te maken van de situatie. Welke taken kan de medewerker nog uitvoeren? Zorg ervoor dat deze taken op een passende manier uitgevoerd kunnen worden, zonder de gezondheid verder te belasten. Kijk samen naar wat mogelijk is.

Zwart verzuim

Zwart verzuim treedt op wanneer een medewerker zich ziekmeldt zonder daadwerkelijk ziek te zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een verlofaanvraag is afgewezen of wanneer de medewerker iets anders wil doen.

Roze verzuim

Tot slot hebben we nog de kleur roze. Roze verzuim verwijst naar situaties waarin medewerkers ziek zijn, maar toch blijven werken. Dit type verzuim, ook wel aanwezigheidsverzuim genoemd, kan voortkomen uit persoonlijke problemen en mentale klachten, zoals stress of depressie. Roze verzuim is zorgwekkend, het vermindert namelijk de productiviteit en kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen en langdurig verzuim. Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op de bedrijfscultuur en de sfeer binnen het team. Hoewel roze verzuim vaak onopgemerkt blijft in de verzuimcijfers, zie je de effecten duidelijk terug in de productiviteit en prestaties van het team of de organisatie.

Vitalmindz App: voor vitale medewerkers

Ontdek de app

Hoe herken je roze verzuim?

Bij roze verzuim blijft een medewerker werken terwijl hij, zij of hen eigenlijk ziek is. Dit kan voortkomen uit een gevoel van verplichting om door te werken of de gedachte van onmisbaar zijn. Vooral met de toename van thuiswerken komt roze verzuim steeds vaker voor. Hieronder staan enkele belangrijke signalen waaraan je roze verzuim kunt herkennen:

  • Verminderde productiviteit. De medewerker presteert minder goed, mist deadlines, levert werk van lagere kwaliteit, werkt langzamer en maakt meer fouten.
  • Gebrek aan motivatie. De medewerker toont minder interesse en neemt minder actief deel aan werkgerelateerde activiteiten.
  • Fysieke tekenen van vermoeidheid. Vaak gapen, een slome houding of een vermoeide uitstraling kunnen signalen zijn.
  • Gedragsverandering. Teruggetrokkenheid, prikkelbaarheid of ongebruikelijke stiltes kunnen duiden op problemen.
  • Meer pauzes nemen. De medewerker neemt vaker pauzes of lijkt vaker weg te zijn van de werkplek.
  • Afname van sociale interactie. De medewerker trekt zich terug uit sociale interacties en vermijdt informele gesprekken met collega’s.
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten. Vage klachten zoals hoofdpijn of maagklachten zonder duidelijke medische oorzaak kunnen wijzen op stress.
  • Meer thuiswerken. De medewerker kiest ervoor om vaker thuis te werken dan voorheen, mogelijk om ongemakken te verbergen.

7 stappen om roze verzuim aan te pakken

Herken je deze signalen bij een medewerker? Dan is het tijd voor leidinggevenden om actie te ondernemen. Het is belangrijk om de medewerker te ondersteunen om verdere problemen te voorkomen. Roze verzuim kan namelijk omslaan in langdurig verzuim en dat wil je natuurlijk voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Ga in gesprek. Herken je signalen van roze verzuim? Begin dan direct een gesprek met de medewerker. Creëer een veilige omgeving waarin de medewerker zich vrij voelt om diens situatie te delen. Luister actief en zonder oordeel om een goed beeld te krijgen van de situatie.
  2. Adviseer ziekteverlof. Moedig de medewerker aan om (deels) ziekteverlof op te nemen als dat nodig is. Dit kan voorkomen dat klachten verergeren en het risico op langdurige uitval verminderen, zoals bij een burn-out.
  3. Schakel professionele hulp in. Bied medewerkers toegang tot professionele hulp zoals de bedrijfsarts en coaching. Dit geeft hen de mogelijkheid om op tijd ondersteuning te zoeken en erger te voorkomen.
  4. Vitaliteitsprogramma’s. Maak mentale gezondheid bespreekbaar en bied mogelijkheden die de fysieke en mentale gezondheid bevorderen, zoals een sportabonnement, gezonde lunches en de Vitalmindz App. Dit helpt om stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.
  5. Ondersteun de werk-privébalans. Bied flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden aan. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans en helpt medewerkers hun werk af te stemmen op hun persoonlijke behoeften. Moedig medewerkers daarnaast aan om hun vakantiedagen op te nemen en zorg voor realistische verwachtingen rondom werkuren en bereikbaarheid. Dit voorkomt overbelasting en geeft medewerkers de tijd om op te laden.
  6. Trainingen voor leidinggevenden. Zorg dat leidinggevenden getraind zijn in het herkennen van roze verzuim en het voeren van empathische gesprekken. Vitalmindz biedt bijvoorbeeld diverse groepstrainingen, zoals een training voor leidinggevenden over proactief omgaan met psychische klachten op de werkvloer.
  7. Effectief werkdrukbeheer. Help medewerkers bij het stellen van prioriteiten en zorg voor een eerlijke verdeling van de werkdruk binnen het team. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gesteund voelen en de werkdruk beter kunnen hanteren.

Hopelijk kun je met deze tips roze verzuim tijdig herkennen en weet je hoe effectief kunt ingrijpen. Mocht stress toch de kop opsteken, stimuleer medewerkers dan vooral om op tijd rust te nemen in plaats van achter het beeldscherm door te ploeteren. Zo houd je de stille sluipmoordenaar van roze verzuim buiten de deur.

Meer tips voor vitale medewerkers?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van amplitie, preventie en psychisch verzuim!

Ik schrijf me in

Meer weten of advies?
Neem contact op!

Onze medewerkers helpen je graag verder.

Neem contact op

Meer artikelen voor tips en inspiratie