Hoe waarborg je duurzame inzetbaarheid op afstand?
Thuiswerken is voor veel organisaties en teams tegenwoordig de norm. Werken medewerkers in jouw organisatie of team veel of volledig vanuit huis? Dan kan het een flinke uitdaging zijn om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te waarborgen. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ondanks de afstand productief, vitaal en gemotiveerd blijven?
De betekenis van duurzame inzetbaarheid
Laten we eerst even starten met de basis, want wat is nou precies de definitie van duurzame inzetbaarheid? Medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn, zijn in staat om hun werk nu én in de toekomst goed, gezond en met plezier uit te voeren. Hieronder vallen ook thema’s als vitaliteit, werkgeluk, persoonlijke ontwikkeling en werk-privébalans.
Als organisatie heb je veel belang bij duurzaam inzetbare medewerkers. Duurzaam inzetbare medewerkers zijn namelijk productiever, verzuimen minder, zijn langer betrokken bij de organisatie en kunnen beter inspelen op veranderingen.
Europees kampioen thuiswerken
Sinds de coronapandemie is thuiswerken bij veel organisaties de norm geworden. Nederland is zelfs Europees koploper, blijkt uit cijfers van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) van het CBS. In 2023 werkten ruim vijf miljoen mensen soms of meestal thuis, wat neerkomt op 52 procent van alle werkenden. Thuiswerkers werkten gemiddeld 15 uur per week vanuit huis, wat neerkomt op bijna twee volledige werkdagen. Dit is iets minder dan de helft van hun totale gewerkte uren, uitgaande van een werkweek tussen de 32 en 40 uur.
Voor- en nadelen van thuiswerken
Thuiswerken brengt een aantal fijne voordelen met zich mee. Medewerkers hoeven minder te reizen, kunnen tussendoor een wasje draaien en de kinderen makkelijker wegbrengen of ophalen van de opvang. Een goede werk-privébalans kan hierdoor ook makkelijker gerealiseerd worden. Maar zijn er ook nadelen? Zeker, als leidinggevende zie je jouw medewerkers minder. Ook heb je weinig zicht op hun thuissituatie: hebben ze bijvoorbeeld wel een ergonomische werkplek? Hieronder zetten we de belangrijkste uitdagingen op een rijtje.
- Geen direct contact. Wanneer je geen of weinig direct contact hebt met je medewerkers, is het moeilijker om in te schatten hoe zij zich voelen en hoe het met hun welzijn gaat. Het gebrek aan (fysiek) contact kan er ook toe leiden dat leidinggevenden minder zicht hebben op mogelijke problemen of moeilijkheden waar medewerkers mee te maken hebben.
- Vervagende grenzen tussen werk en privé. Aan de ene kant zorgt thuiswerken voor een betere werk-privébalans, maar aan de andere kant vervaagt de grens tussen werk en privé. Medewerkers hoeven immers niet meer de deur uit om naar kantoor te gaan, waardoor het kantoor als het ware ‘thuis’ is. Zonder de fysieke scheiding kan het lastig zijn om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé, wat uiteindelijk kan leiden tot stress of burn-outklachten.
- Minder spontane interacties. Op kantoor ontstaan vaak informele gesprekken en sociale interacties die bijdragen aan het welzijn en de teamgeest van medewerkers. Dit soort spontane ontmoetingen ontbreken bij thuiswerken, wat kan leiden tot een gevoel van isolatie en gemis aan verbinding met collega’s.
Vitalmindz App: voor vitale medewerkers
Ontdek de app
Tips voor duurzame inzetbaarheid op afstand
Hoe ga je om met deze uitdagingen? Hoe kun je de duurzame inzetbaarheid waarborgen? Het behouden van duurzame inzetbaarheid op afstand vraagt om gerichte strategieën die ervoor zorgen dat medewerkers ook op afstand productief, gezond en gemotiveerd blijven. Als leidinggevende heb je hierin een sleutelrol. We geven je een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen.
Regelmatig contact en communicatie
Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met je medewerkers. Plan niet alleen digitale teamvergaderingen, maar ook persoonlijke check-ins. Dit kan via videobellen of gewoon een telefoontje. Vraag hoe het écht met ze gaat, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Een praatje doet wonderen voor de betrokkenheid.
Duidelijke afspraken over werktijden
Om te voorkomen dat de grens tussen werk en privé vervaagt, is het goed om duidelijke afspraken te maken over werktijden. Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen en op tijd af te sluiten. Flexibele werktijden kunnen ook helpen, vooral omdat niet iedereen op dezelfde momenten even productief is.
Stimuleer sociale interactie
Veel thuiswerkers missen de spontane gesprekken met hun collega’s. Creëer daarom virtuele koffiemomenten of organiseer een digitaal teamuitje, indien het niet mogelijk is om dit in real life te doen. Een ontspannen sfeer houdt de teamgeest levendig, ook op afstand. Je kunt zelfs een spelletje zoals een quiz organiseren tijdens de lunchpauze, gewoon voor de lol.
Het is belangrijk dat medewerkers kansen krijgen om zich te blijven ontwikkelen, ook wanneer ze op afstand werken.
Zorg voor een goede werkplek
Thuiswerken zonder goede werkplek kan leiden tot fysieke klachten. Help je medewerkers door ze advies te geven over ergonomisch werken. Misschien kun je een thuiswerkbudget aanbieden voor een fatsoenlijke bureaustoel of een goed scherm. Zo werken ze comfortabel en gezond, ook op de lange termijn.
Stimuleer fysieke en mentale gezondheid
Zit je de hele dag achter je laptop? Zorg voor beweging! Moedig je medewerkers aan om pauzes te nemen en even te wandelen. Online beweegsessies zijn ook een leuke optie. Vergeet daarnaast hun mentale gezondheid niet. Bied toegang tot e-healthmodules en digitale coaching, bijvoorbeeld middels de Vitalmindz App. Zo houden je medewerkers niet alleen fysiek, maar ook mentaal hun energie op peil.
Zorg voor ontwikkeling en groei
Duurzame inzetbaarheid draait niet alleen om het nu, maar ook om de toekomst. Daarom is het belangrijk dat medewerkers kansen krijgen om zich te blijven ontwikkelen, ook wanneer ze op afstand werken. Bied toegang tot online trainingen en opleidingen, zodat ze hun vaardigheden kunnen blijven verbeteren. Werk daarnaast samen aan hun persoonlijke ontwikkeling, waarin loopbaandoelen en groei centraal staan. Dit kan eenvoudig online. Ook mentorschap op afstand is een waardevolle manier om medewerkers te begeleiden. Door ze te koppelen aan meer ervaren collega’s kunnen ze waardevolle kennis opdoen, zelfs zonder fysiek contact. Zo stimuleer je zowel hun ontwikkeling als hun betrokkenheid.
De rol van leiderschap en HR
Leidinggevenden en de hr-afdeling spelen een cruciale rol in het behouden van duurzame inzetbaarheid, zeker als medewerkers op afstand werken. Leidinggevenden doen er goed aan het juiste voorbeeld te geven door onder andere zelf een gezonde balans tussen werk en privé te bewaken en actief deel te nemen aan welzijns- en ontwikkelingsprogramma’s.
Als hr-professional is het goed om een proactief beleid te ontwikkelen dat thuiswerken ondersteunt, met aandacht voor werk-privébalans, gezondheid en training. En omdat elke medewerker uniek is, is maatwerk belangrijk. Kijk naar de persoonlijke behoeften van iedere medewerker. Zo kun je gerichte oplossingen aanbieden die passen bij ieders persoonlijke situatie.
Meer artikelen voor tips en inspiratie

Zo floreren de introvert en extravert op de werkvloer
Extraverte medewerkers zijn binnen veel organisaties de norm, en dat terwijl een derde van de bevolking introvert is. Wij geven je inzicht en tips om het beste uit ieder type medewerker te halen.

Neurodiversiteit: zo creëer je voor iedereen een fijne werkplek
De meeste werkplekken zijn ingericht op neurotypische mensen, vaak wordt daarbij helaas weinig gedacht aan neurodivergente mensen. En dat is zonde, zowel voor medewerkers als voor de organisatie!

Waarom perfectionisme vaak meer kost dan het opbrengt
Perfectionisme: het lijkt een mooie eigenschap. Een perfectionistische medewerker is immers kritisch en levert werk waar kwalitatief niets op aan te merken is. Kortom: de ideale medewerker zou je denken. Maar is dat wel zo?

Conflict op het werk: zo los je het op
Waarschijnlijk heb je weleens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Ruzie tussen medewerkers veroorzaakt spanning, stress en in het ergste geval verzuim. Wat doe je als medewerkers met elkaar in de clinch liggen? En hoe voorkom je het?

Het belang van het vitaliteitsbudget + 5 inspirerende ideeën
Een gezonde organisatie begint bij gezonde medewerkers. Het vitaliteitsbudget is een onmisbare factor om dit te realiseren. Maar wat is een vitaliteitsbudget precies? En hoe kun je het besteden?

Hoe je persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers makkelijker maakt
Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat medewerkers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Q&A met de psycholoog: de meestgestelde coachingsvragen
Dag in dag uit helpen onze coaches medewerkers bij zaken waar zij tegenaanlopen, zowel op werk- als privégebied. Maar wat zijn nou eigenlijk de meestgestelde vragen van coachees?

Bore-out: zo voorkom je dat jouw medewerkers afhaken
Vandaag de dag besteden we veel aandacht aan stress, burn-out en de onophoudelijke prestatiedruk. Toch is de bore-out een even verraderlijke, maar vaak over het hoofd geziene kwestie.

7 Dimensies van het welzijn van medewerkers
Welzijn kent veel verschillende dimensies: fysiek, emotioneel, spiritueel, intellectueel, sociaal, financieel en werkinhoudelijk. Hoe ga jij als werkgever hier mee om?

Hoe ondersteun je medewerkers bij heftige privéomstandigheden?
Soms worden medewerkers geconfronteerd met heftige privéomstandigheden, zoals ziekte van een naaste. Het is vaak onvermijdelijk dat deze omstandigheden ook invloed hebben op het functioneren.

Werkstress verminderen bij medewerkers doe je zó
Wist je dat maar liefst 21% van verzuimdagen gerelateerd is aan stress op het werk? Maar wat valt er onder werkstress en hoe vlieg je dit probleem aan als werkgever?

7 tips voor een gezondere bedrijfscultuur
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van een organisatie. Maar hoe creëer je een fijne en veilige werkomgeving?

Hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?
Het afgelopen jaar steeg het aantal mensen dat zich ziekmeldde op het werk met stressklachten met maar liefst 11 procent. Maar hoe herken je stress en mentale problemen bij medewerkers?

Nationale Vitaliteitsweek organiseren: 6 workshops en to-do’s
Of je organisatie nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om iets te organiseren op het gebied van vitaliteit. Ontdek onze aanraders voor de Nationale Vitaliteitsweek 2024!

Loslaten doe je zo!
Onplezierige zaken kosten veel energie en putten je uit. Ontdek hoe je kunt loslaten en meer in het moment kunt leven.

Werk-privébalans: ondersteuning voor medewerkers in elke levensfase
Bij iedere levensfase komen andere behoeften en uitdagingen in werk-privébalans kijken. Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers vitaal blijven gedurende deze fases, zodat je zo lang mogelijk plezier van ze hebt.

Burn-out ligt ook aan de werkomgeving, niet alleen aan de werknemer
Ontstaat burn-out door specifieke karaktereigenschappen van medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat juist de werkomgeving een grote rol speelt bij een burn-out.

Roze verzuim: wat is het en hoe grijp je in?
Hoewel roze verzuim een minder bekende term is, kan het grote gevolgen hebben voor je organisatie en medewerkers. Het is een sluipmoordenaar die vaak over het hoofd wordt gezien en een mogelijke voorbode van burn-out of andere mentale problemen.

Amplitie: wat levert het op en hoe pas je het toe?
Met amplitie verhoog je het werkplezier van medewerkers, verstevig je hun gezondheid én versterk je de betrokkenheid bij de organisatie. Tenminste, dat is het idee.

Overspannen medewerker: het voorstadium van burn-out
Weet jij wat overspannen zijn inhoudt? En hoe herken je de signalen bij jouw medewerkers? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel!

Binden en boeien van medewerkers: hoe doe je dat?
Bijna zes op de tien baanwisselaars blijft korter dan twee jaar in dienst. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van (potentiële) medewerkers. Hoe pak je dat aan?

Huilen op het werk: een teken van zwakte?
Huilen op het werk: een angstaanjagend beeld voor veel medewerkers. Toch overkomt het 80% van de werkenden. Kloppen die oordelen dan wel? Wat maakt dat mensen huilen op het werk en hoe ga je hier als leidinggevende mee om?

Stress is gezond! Het is maar hoe je het bekijkt (deel 2)
Stress heeft een slecht imago en dat is onterecht! De juiste verhouding van cortisol en DHEA kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid en prestaties.

De (on)zin van werkgeluk
Is werkgeluk alleen voor de geluksvogels of is het bereikbaar voor iedereen die dat wil? En welke rol heb je als werkgever hierin?